Montepulciano d’Abruzzo en koriandersalsa

Koriander, je kunt er heel veel mensen flink de bomen mee injagen. Ze haten het, ze walgen ervan, vinden het naar zeep smaken. Maar ik heb een receptje in petto dat ook die korianderverachters wellicht zal bevallen. We bakken hem namelijk. Jaja, we bakken het groen, met nog een paar smaakzaken, en serveren dat bij een biefstuk, een entrecote, een stuk ossenhaas, zoiets. Dat smaakt goed!

 

Maar niet zo goed als diezelfde biefstuk en zijn koriandersalsa met de juiste wijn erbij - wij dansen hier per slot van rekening samen op een internetsite, beste lezers, ook al is het virtueel. De juiste wijn, zeg ik, maar daar moeten we niet al te moeilijk over doen. Allereerst is de juiste wijn altijd degene waar u ontzettend zin in hebt. Nee, ik zou geen Sauternes of Tokaj bij zo’n gerecht serveren, maar als u daar zich daar nou al weken op loopt te verheugen, wie ben ik dan om…

 

Laten we het maar op rood houden. Rood met wat spieren, voldoende biceps en triceps, maar ook met een rond kantje en lekker wat sap. Die vond ik in de Terra D’Aligi 2007, een Montepulciano d’Abruzzo (Colaris, euro 6,95). Even op herhaaloefening: nee, hij heeft niets te maken met de Vino Nobile de Montepulciano. Andere druif, andere herkomst. Deze komt, de naam zegt het, uit de Abruzzen en is van de montepulcianodruif. Vol, flink wat kleur, en een aangenaam aroma van rood fruit met wat specerij, plus iets zinderends op de tong, iets aangenaam zoemends; beter kan ik het ook niet uitleggen. Een heel klein tikkeltje koelen, half uurtje koelkast, kan geen kwaad als de buitentemperaturen nu eens wel gaan oplopen.

Biefstuk met gebakken salsa

Voor 4 personen

 

Koop een flinke bos koriander bij een allochtone winkel, of betaal je blauw voor een stuk of zes pakjes of plantjes in de supermarkt. Wat betreft het vlees: ik vind gegrilde rib-eye het lekkerst, maar de salsa smaakt bij allerlei soorten rood vlees, inclusief lamskoteletten.

 

  • 1 grote bos koriander
  • 4 sjalotten, gesnipperd
  • 1 à 1/2 Spaanse peper, gehakt
  • beetje olie
  • 1 limoen
  • 500 gram biefstuk of ander rood vlees, in vieren of in één stuk

Haal de blaadjes van de steeltjes en hak ze grof. Fruit de sjalotten met de rode peper op niet te hoog vuur in een scheutje olie tot ze glazig zijn. Doe de koriander erbij en laat al omscheppend wat slinken. Knijp er dan de limoen boven uit, voeg zout toe en draai het vuur uit.
Bak, gril of barbecue de biefstukken en serveer met de salsa.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden