Moules parquée

Beste Cuno,

Heb jij al van het zwarte goud uit Zeeland genoten? Ze zitten bijzonder goed in hun vlees dit jaar, de mossels. Ik kan maar geen genoeg van krijgen. Je kunt er ook zoveel kanten mee op. Gekookt, gebakken (met knoflook, een rood pepertje, platte peterselie en stukken citroen), gestoomd, gegratineerd. Op z’n Vlaams, Italiaans, Spaans, Thais. Nou ja, veelzijdige beestjes dus.

Maar wist je dat je ze ook rauw kunt eten? Gewoon zo uit de schelp, net als oesters? Moules parquée noemen ze dat in België. Het is misschien even wennen, maar echt onwijs lekker. Zeker als je ze eerst een minuutje of 5 laat marineren in een subtiele droge witte wijn. Any suggestions?


Moules parquée

nodig:

  • verse Zeeuwse mosselen
  • droge witte wijn (zie de suggestie van Cuno)


Spoel de mosselen goed schoon. Mosselen die open staan hoef je niet weg te gooien. Wanneer je ze in een vergiet onder de kraan afspoelt en tegelijkertijd flink door elkaar husselt zullen ze vanzelf een sluit beweging maken. Kapotte schelpen moeten wel weg.

Steek de mosselen open met een oestermes. Haal de weekdiertjes uit de schelpen. Breek de schelpen los en leg de mosselen terug in een halve schelp.

Besprenkel elke mossel met wat witte wijn en laat ze zo 5 minuten marineren.

Serveer ze op een mooie schaal met ijsgruis en geef er versgemalen peper, knapperig brood met roomboter en uiteraard ook een glas witte wijn bij.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden