Nascetta, van Assepoester tot prinses

Italië beschikt naast een uniek cultureel erfgoed ook over een bijzondere wijnrijkdom met meer dan 350 autochtone druivenrassen. Lange tijd is dit erfgoed verwaarloosd, maar gelukkig vindt de laatste jaren een herwaardering plaats. De nebbiolo druif zal bijna nergens anders  dan in Piemonte een wijn kunnen voortbrengen die de Barolo kan evenaren. De wijnmondialisering zorgt voor een tsunami van mondiale druivenrassen, zoals chardonnay, sauvignon blanc, cabernet en merlot, maar waarom zou  je een Bordeaux imiteren, als je authentieke topwijnen kunt maken? Neem de nascetta druif  in de Langhe, een regio die beroemd is vanwege de Barolo. Deze witte druif was In de 19e eeuw populair, maar werd verdrongen door de succesvollere nebbiolo. De nascetta werd als een soort Assepoester gedegradeerd tot witte boerenwijn.  

In 1991 maakte wijnmaker Walter Fissore van het wijnhuis  Elvio Cogno bij een boer kennis met deze bijna uitgestorven druivensoort en hij was onder de indruk van de wijn. Hij ging de nascetta druif kweken en in 1994 bracht zijn wijnhuis de eerste nascetta op de markt onder de naam Nas-cetta. 

In plaats van erkenning en dankbaarheid omdat hij een druivensoort voor uitsterven had behoed, kreeg Walter het met de autoriteiten aan de stok. Hij had een druif gebruikt die niet officieel was geregistreerd, waardoor de naam van de druif niet op het etiket mocht staan. Het leverde hem een boete op en het verbod de naam van de druif op het etiket te plaatsen.  Walter gaf echter niet op en begon een jarenlange lobby voor de nascetta. In 2000 werd de druif eindelijk erkend en kreeg de wijn het laagste kwaliteitspredicaat, Vino da Tavola. Een paar jaar later volgde de promotie tot Langhe Bianco DOC. De druivennaam nascetta mocht echter nog steeds niet op het etiket worden vermeld. Om verdere juridische problemen te voorkomen, gaf Walter zijn wijn de fantasienaam Nas-cëtta . Uiteindelijk loopt het verhaal net als in het sprookje goed af: Vanaf de oogst van 2010 mag de wijn eindelijk Langhe nascetta DOC heten.  

Dus lezer, laat voor de variatie de brutale stiefzusjes chardonnay  en sauvignon eens links liggen en maak kennis met deze Italiaanse schoonheid:  een intense en complexe neus, bloemen, kruiden, exotisch fruit, een hint van rozemarijn, lichte houtrijping.

De Nas-cëtta van Elvio Cogno wordt geïmporteerd door Brand wijnimport in Leiden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden