Natuurlijke wijn smaakt supergezond

Mas Coutelou, 7 Rue de la Pompe, Languedoc, FrankrijkDoor Jancis RobinsonDe 7 Rue de la Pompe – nee, dat is niet het adres van de wijnboer, maar de naam van de wijn – van Mas Coutelou is een Syrah uit de Languedoc. Het is een natuurlijke wijn die gewoon het glas uit spettert, zo fris en puur is hij. De wijn is beendroog en smaakt supergezond; na een geweldige mondvol fruit eindigt hij met een mooi droge afdronk. Heel wat anders dan van die opgeklopte industriële producten. Deze Syrah heeft maar 12,5% alcohol en bevat geen toegevoegd sulfiet, maar leek mij heel stabiel, al proefde ik hem wel in de koele kelders van een Londense wijnhandel.

Geliefde huiswijn
Voor mij zou deze wijn een geliefde huiswijn kunnen zijn, met of zonder iets te eten erbij, voor dit jaar en volgend jaar. Jammer dat ik nu al de Moulin-à-Vent 2009 van Gérard Charvet als huiswijn voor de komende zomer heb ingeslagen... Maar misschien kan ik die ook nog wel in 2012 drinken?

Ecocert
Jean-François Coutelou is gevestigd in Puimisson, tussen Béziers en Pézenas, en heeft 14 hectare wijngaarden, die al sinds 1987 (!) het Ecocert-certificaat hebben en die nu biologisch-dynamisch bewerkt worden. De gemiddelde opbrengst schijnt 20-35 hl/ha te zijn. Coutelou maakt niet elk jaar dezelfde wijn, maar baseert de wijn op het karakter van de oogst en werkt in de kelder zo natuurlijk mogelijk.
Oudere jaargangen Ik proefde ook zijn Ouest 2001 Vin de Pays des Coteaux de Murviel, een Bordeauxblend die verbazingwekkend intens en subtiel is en maar 12,5% alcohol heeft, en de mediterrane blend Sud 2001 Vin de Pays des Coteaux de Murviel, die rijker was, met smaken van gedroogde pruimen. Beide jaren zijn nog op de markt!

7 Rue de la Pompe van Mas Coutelou, jaargang 2009, is verkrijgbaar bij TerroVin, van de Belgische sommelier Wouter De Bakker (www.wouterwineconsult.be), voor € 6,82 (ex btw) per fles. Hij verzendt ook naar Nederland. Kijk meteen even naar de rest van zijn wijnassortiment, want dat is zeer de moeite waard.

 

Meer weten?
Kijk op www.JancisRobinson.com

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden