Niet zomaar zoet, maar goed zoet

Seppeltsfield, Cellar No 9 Muscat, NV, Rutherglen
Door Jancis Robinson, www.jancisrobinson.com
 
Eén lepeltje van deze superzoete, karamelkleurige wijn is genoeg voor een geweldige impact op je smaakpapillen! De smaak doet denken aan vloeibare rietsuiker en heeft dat geoxideerde, lekker uitgesproken karakter van wijnen die heel lang op hout gerijpt zijn. De wijn heeft ook nog aardig wat tannine. Dat wijst erop dat hij al een beetje op leeftijd is en dus wat geconcentreerder.
 
Zoete wijn met hartige kaas
Ik zie mezelf enorm genieten van deze zoete wijn met wat walnoten erbij om op te knabbelen. Of misschien een goed harde, zoutige kaas. Spaanse manchego, bijvoorbeeld. Over de serveertemperatuur doet hij niet moeilijk: is het heet, dan schenk je ’m gekoeld, is het koud, dan schenk je ’m net iets onder kamertemperatuur (16 à 17 °C).
 
Mooiste versterkte wijnen
Deze Muskaatwijn komt uit de oude kelders van Seppeltsfield, een winery uit de negentiende eeuw in de Barossa Valley in Australië. Het bedrijf is beroemd om zijn versterkte zoete wijnen. De huidige wijnmaker, James Godfrey, stelt zeer strenge eisen aan de verzorging van de druiven (die uit Rutherglen komen), de hoeveelheid die geoogst wordt en het suikergehalte van het druivensap. Hij maakt dan ook de mooiste zoete wijnen van Australië.
 
Deze wijn (die in Australië Cellar No 8 heet) is niet in Nederland te krijgen. Grijp je kans echter als je in het buitenland bent, want hij is bepaald niet duur.
 
Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com

Vertaling en bewerking: Anda Schippers 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden