Nieuwe rode wijnen bij De Colonjes

Op 9 september gaan we onze nieuwe rode wijnen in flessen afvullen. Zoals je je misschien kan voorstellen, kijken we hier erg naar uit. De laatste maar toch erg gevoelige fase in het wijnmaakproces.

 

Maar hoe zijn we op dit punt gekomen? Natuurlijk hadden we mooie druiven die we hebben laten vergisten. Bij het maken van rode wijn is de keuze van het juiste houten vat een van de belangrijkste momenten. Ieder vat heeft een ziel, energie en karakter. Welk karakter past het beste bij de wijn? Dit zijn keuzes die aan het begin van het jaar gemaakt moeten worden. Het doel: het hout moet waarneembaar zijn, maar het moet ook zijn als een lijst die een kunstwerk complementeert. De zoektocht kan beginnen! We controleren onze vaten op kwaliteit, welke zijn nog geschikt? Maar er zijn ook weer nieuwe vaten nodig. Telefoneren met kuiperijen of ze nog een paar supervaten kunnen maken. Op pad naar de houtenvatenleverancier. Nieuwe vaten ruiken en voelen. Als de zoektocht geslaagd is en het vatengezelschap compleet is, gaat de jonge wijn hierin. Dan begint het lange wachten. Netjes zorgen dat de vaten vol blijven liggen en af en toe proeven hoe de wijn zich ontwikkelt, maar vooral geduldig wachten.

 

Een maand voor het afvullen van de flessen begint het weer te kriebelen. We gaan cuvées maken! Alle vaten worden geproefd en beschreven. Hebben de wijnen zich ontwikkeld zoals verwacht? Welke vaten combineren goed met elkaar? De problematiek dat je de inhoud van een vat maar een keer kan gebruiken. Welke wijn gun je het supervat? Samengevat: een hele lijst met vragen en uitdagingen.

 

Na een tijdje proeven, mengen, denken en schrijven zijn ze daar eindelijk. Drie nieuwe heerlijk rode wijnen. Jong, maar vol energie en in afwachtig van het moment dat ze in jouw glas worden geschonken. Ohja, het supervat laten we gewoon nog even met rust, zodat hij nog wat extra tijd krijgt om de wijn op te voeden.

 

Proost!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden