Nieuwe wereld op Sicilië (deel 1)

6 mei 2010 – Terwijl we wachten op een kudde schapen, die gezamenlijk zo’n 300 liter aanstaande Pecorinokaas bij zich dragen, komt het zonnetje langzaam door in Sambuca. Een dorpje in midden-west Sicilië, waar we een bezoek gaan brengen aan Ulmo. De eerste van de vijf wijngaarden van de familie Planeta, waar het in 1995 allemaal is begonnen. (Inmiddels heeft de familie ook wijngaarden in Menfi, Vittoria, Noto en aan de voet van de Etna.)

We hebben er afgesproken met Chiara Planeta om even wat wijnen te proeven. Het is er heerlijk uitgestorven. Geen toerist te bekennen. Hier en daar een tractor, maar verder kan de natuur hier ongestoord haar gang gaan. De wijngaarden liggen aan een klein meertje, genaamd lago di Arancio. De ranken staan op prachtig bijgehouden organische kalksteenhoudende grond. Verder wordt de tuin van Ulmo gesierd door rozen, lavendel en plumbago, een paarsblauwe wilde bloem, waarnaar de dieppaars gekleurde Nero d’avola die hier gemaakt wordt is vernoemd.

Verborgen schat
Ik ga het nu niet over Nero d’Avola hebben. Met de potentie van deze druif vertel ik namelijk niets nieuws meer. De familie Planeta heeft namelijk nog een aantal andere verborgen schatten in pacht. En dat weten ze maar al te goed, gezien de prijzen die ze ervoor vragen. Maar eerlijk is eerlijk. Ze weten dondersgoed hoe ze wijn moeten maken. De professionaliteit straalt ervan af. Perfect bijgehouden wijngaarden en de modernste materialen en technologieën in de ‘kelder’ maken het een genot voor iedere wijnmaker om hier iets moois te maken van je druifjes. Maar goed, laten we overgaan naar de eerste wijn. Gelukkig hadden we het voor het zeggen en begonnen we met de Planeta Cometa, gemaakt van mijn lievelingsdruif voor witte wijn: Fiano!

Planeta Cometa
€ 21,99 om maar meteen met de deur in huis te vallen. Je moet er dus wat voor over hebben. Maarja, dat betaal je voor een ‘oude wereld-Fiano' ook al snel. Grappig dat die ‘oude-wereld-Fiano’ slechts een kleine 400 kilometer noordelijker ligt aan de andere kant van de Thyrreense zee in Campania, waar de DOCG Fiano di Avellino gemaakt wordt.

In tegenstelling tot de vaak wat ingetogen Fiano di Avellino met een wat hazelnootachtig aroma, is de Planeta Cometa wat dikker van structuur. Een hoge viscositeit in het glas en een expressief fruitig aroma verraden trekjes van een nieuwe wereldwijn. Toch heeft de wijn heerlijk frisse zuren en een hele zuivere fruitige smaak. Beetje mollig van textuur, dat wel. Maar niet dat extreem boterige wat een nieuwe wereld-Chardonnay kan hebben. Het enige dat Cometa wellicht tegen zich heeft, is dat er geen DOCG-banderol om de fles geplakt zit, omdat Fiano niet tot de lokale specialiteit van Sicilië gerekend wordt. Maar een modern bedrijf als Planeta moet dat eigenlijk niet eens willen. Ze doen waar ze goed in zijn, en of dit nu beoordeeld wordt met de DOCG-status, zoals bij de Cerasuolo di Vittoria wel gebeurt, maakt eigenlijk helemaal niks uit. Dan maar als tafelwijn op de markt. Komt de wijn ten minste ook niet in handen van het type ‘wijnbobo’ dat alleen voor status kiest, en blijft er des te meer over voor de échte liefhebber!

Planeta Cometa is te bestellen via www.lafranceaulimbourg.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden