Nieuwe wereld wijn wordt de oude...

Gevrey-Chambertin i.p.v. Zinfandel: het is even schakelen! Door de vulkaanuitbarsting ging de studiereis per vliegtuig naar Californië niet door. Afspraken met prachtige wineries werden afgezegd maar wij lieten ons niet kisten en vertrokken met auto en fiets naar Frankrijk.
Nieuwe afspraken werden gemaakt. Zo bezochten wij in Reims de kelders van Charles Heidsieck, in Beaune het imposante Louis Jadot waar wij wijnmaker Jacques Lardière ontmoetten en in Chablis William Fèvre.

Dit rondje Bourgogne heeft mij veel geleerd. Dat je al fietsend aan je benen voelt wat “Haut”côte betekent, dat een vliegtochtje tussen Dyon en Beaune sneller gaat dan een fietstocht, dat je in dat geval bovendien een goed overzicht van de diverse terroirs krijgt, dat 2008 voor wit een heel mooi jaar is en 2009 voor rood. Maar vooral dat het niet makkelijk is een betaalbare Bourgogne te vinden die ook nog lekker is.

Het idee dat dat zou gaan lukken had ik al snel uit mijn hoofd gezet toen ik las over Sylvie Esmonin, een eigenwijze wijnmaakster in Gevrey-Chambertin. In mijn nieuw verworven boek over de Bourgogne en zijn/haar wijnmakers had ik een paar adresjes in Gevrey Chambertin gezien waarin ik zeer geïnteresseerd was: Dom. Philippe Charlopin-Parize (14,36 ha), Trapet & Fils (16 ha, biologisch) maar vooral het verhaal en de wijnen van Sylvie Esmonin (7,22 ha) hadden mijn interesse. Een wijn van haar (naar ik begrijp een van haar toppertjes) stond bij Chez Guy op de kaart: half flesje Clos St. Jacques voor € 65!. Word ik hebberig van ☺.

Met de fietsen in de hand beklommen wij na de lunch de heuvel in Gevrey Chambertin om uiteindelijk achter de kerk uit te komen bij Clos St. Jacques, waar Sylvie haar bedrijf heeft. Helaas voor ons had ze het heel druk: er was een bottelmachine gearriveerd dus ze had absoluut geen tijd ons te woord te staan. Hectiek alom. Met de staart tussen onze poten dropen wij af. “De rest” hoefde ook niet meer. In geen enkele wijnwinkel was een wijn van Sylvie te vinden. Al surfend op internet blijkt dat ik daarvoor alsnog in het vliegtuig moet stappen: aanbod vrijwel slechts vanuit de overzeese gebieden!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden