Nieuwe zoete wijn

Ik schreef al eerder over de EU-wetgeving rond het aanplanten van wijngaarden. Die wetgeving heeft ervoor gezorgd dat de prijzen die wijnboeren krijgen voor hun druiven, sterk zijn gedaald. Kleine wijnboeren moeten hun wijngaarden verkopen, dezelfde wijngaard waar opa hard heeft gewerkt om de rekeningen voor zijn kleinzoon te betalen.

Stil in de kroeg
Het is een droevig verhaal. Het is een verhaal waar de wijnboeren in de kroeg stil van worden, nu ze na de oogst horen dat ze maar twintig cent per kilo krijgen. 'Twintig cent, je maakt zeker een geintje!' Nee, de voorzitter van de coop heeft niemand gevonden die meer wil betalen. 'Maar onze wijn is heel goed, beter dan die van de buren! En zij krijgen 25 cent per kilo!' Ja, dat klopt. Dat komt omdat zij druivenmost van hun wijn maken.

Zoetstof maken
Gek genoeg zijn veel wijnboeren in de EU nu bezig met het maken van zoetstoffen. De groeiende trend om druivensap toe te voegen aan wijn vlak voordat die wordt gebotteld (of dacht je dat ‘droge’ wijn uit zichzelf zo zacht smaakte?) is een reddingsboei in de oceaan vol wijnboeren die het niet zo nauw nemen met gezonde druiven, rijpe tannines en unieke aroma’s, maar zich meer bekommeren om de kilo’s suiker die er aan hun wijnstokken groeien.

Goed nieuws, tenminste...
Dus dat is goed nieuws: er zijn wijnboeren die geld verdienen, terwijl hun werk alleen maar makkelijker is geworden. Goed nieuws. Tenminste: zo lang die ‘droge zoete’ wijn in Groot-Britannië populair blijft. De voorkeur voor ‘droog zoet’ lijkt de hele wereld nu te veroveren.
Wijncultuur en de schoonheid van goede wijnbouw en goed wijnmaken verdwijnt als wijnbedrijven veranderen in suikerfabrieken, maar de boeren krijgen iets meer geld voor hun werk, zodat ze zich nog iets langer kunnen weren.
 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden