Nooit te laat voor goede wijn

Ruim 18 jaar werkte Francois Naudé in zijn geboorteplaats Pretoria als apotheker, om elke avond, terug van zijn dagelijkse werk, zich aan zijn hobby te zetten: wijn. Hij werd voorzitter van Les Chevaliers du Tastevin in Pretoria (een van de eerste wijngildes in het land) en leerde zichzelf wijn te maken. Francois had wat dat betreft een reputatie in zijn vriendenkring opgebouwd als extreem gepassioneerd.

 

Francois zelf besefte dat pas in 1991, maar nam toen wel het moedige besluit om zijn goed draaiende praktijk in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad te verlaten en koers te zetten naar het episch centrum van wijnproductie in Zuid-Afrika: Stellenbosch. Zonder enige opleiding op het gebied van wijnbouw of wijnbereiding toog hij aan het werk en wat bleek? Francois was niet alleen enthousiast maar had een gave in de wijnkelder: hij maakte fantastische wijnen puur op gevoel en intuïtie, en zo nu en dan geholpen door de kennis als apotheker.

 

L’Avenir Estate
Zijn talent bleef niet onopgemerkt. L’Avenir Estate bood hem in 1992 een baan aan als wijnmaker. Vanaf 1992 zou L’Avenir de ene wijnprijs na de andere winnen, met name voor chenin blanc en pinotage. Ook was hij de eerste Zuid-Afrikaan om de Chardonnay du Monde competitie te winnen en wist tot ongeloof van de hele wereld maar liefst drie keer op rij de prestigieuze Perold Trophy (voor beste pinotage in de wereld) mee naar huis te nemen van de International Wine & Spirit Competition in London.

 

ABSA Top 10 Winner
Zijn L’Avenir Pinotage was maar liefst zeven keer een winnaar van de jaarlijkse ABSA Top 10, een competitie voor de beste pinotage in Zuid-Afrika; een nog altijd ongeëvenaard record. Om er kort over te zijn, Francois Naudé heeft meer prijzen gewonnen dan wij hier kunnen opnoemen. Ondanks zijn gebrek aan formele wijneducatie werd Francois alom gerespecteerd. Zo nodigde men hem al snel uit om lid te worden van de Cape Winemakers Guild. In 2006/2007, vlak voor zijn pensionering bij L’Avenir werd Francois plotseling ziek. Het leek uitzichtloos en Francois besloot afscheid te nemen van zijn vrienden en ook van de Cape Winemakers Guild, die hem erelid maakte (Member of the Key).

 

Vin de Francois
Op miraculeuze wijze zou Francois Naudé echter van zijn ziekte genezen, tot grote vreugde van familie en vrienden. Hij besloot nu echter om in alle rust de rest van zijn leven door te brengen totdat Neil Ellis hem aanraadde om toch zijn passie weer achterna te gaan. Francois werd consultant winemaker bij een groep beroemde wijnbedrijven zoals Kanonkop, Simonsig en Bellingham en vroeg bij elk van deze bedrijven de vrije keuze uit hun beste vaten, slechts twee of drie bij ieder bedrijf. Met deze vaten maakte hij in 2008 een unieke fusiewijn, 100 procent pinotage, die hij Vin de Francois doopte.

 

Veiling
Slechts een beperkt aantal genodigden kregen een veilingbord toegestuurd voor een unieke black tie avond. Locatie werd volledig geheim gehouden en de gasten werden door Mercedes Benz van en naar hun bestemming gereden. De veiling werd een uitslaand succes, en ik was er getuige van. Kocht zelf een 5 liter fles Vin de Francois die ik bij gelegenheid zal gaan openen. Ook in 2009 hield Francois een veiling die meer opbracht en waarbij meer kopers beslag legden op Vin de Francois.

 

Francois Naudé is een voorbeeld voor velen in Zuid-Afrika, niet alleen vanwege zijn verdiensten als wijnmaker voor L’Avenir en als ambassadeur voor de twee typisch Kaapse druivenrassen chenin Blanc en pinotage, maar ook omdat hij het bewijs is dat het nooit te laat is om je passie achterna te gaan. Voor iedereen die een passie voor wijn heeft, zou ik zeggen naar Francois Naudé te kijken en zijn voorbeeld te volgen. Het is nooit te laat.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden