Nostalgie in de Languedoc

Op weg naar warmere oorden, besloot ik onderweg ergens te overnachten. Dat doen we niet zomaar, daar denken wij wijnliefhebbers even over na. Het werd de Languedoc, het land van de Katharen.

Mijn oog viel op Chateau de Blomac. Op 30 december 1928 koopt Andre d'Andoque van Sériège (een oude Bitterroise familie) het kasteel en het gebied van Blomac dat vervolgens voor meer dan 80 jaar in het bezit van de familie blijft. Van 1928 tot 1933 herplant hij de wijngaarden en moderniseert hij de wijnkelder (‘chai'), die tot op de dag van vandaag functioneert. De familie, die is helaas niet meer.

De nieuwe eigenaars van het kasteel, een vinoloog en zijn gastvrije vrouw, zijn Fred en Jacqueline Mangelaars. Fred (WSET gediplomeerd) weet veel over wijn, over de historie van het kasteel en draagt die kennis graag over. Ook heeft hij een interessante wijnkelder. Jammer genoeg had ik te weinig tijd, maar ik kreeg na een heerlijke overnachting, twee mooie flessen mee uit de ‘stockage’: een Vin de Pays d’Oc Merlot uit 2006 van het Domaine de Blomac en van het Chateaux de Blomac een Minervois AOC Cuvée Tradition uit 2003. De Merlot had ik al tijdens het eten aldaar geproefd, was benieuwd hoe die thuis zou smaken.

Fred wist mij te vertellen dat de wijn nog op de ouderwetse manier is gemaakt. Ik zag een foto van de open vatvergisting, de cuves en foeders en hoe het zonder alle elektronica en RVS van nu vroeger ging. Nostalgie ten top! Niet heel uniek natuurlijk, wel weer mooi om te zien na alle silo’s, gekoelde persen en laboratoria. Handmatig oversteken dus, per vat beslissen, per vat een verschillende opbrengst. Per jaar een andere wijn! Fred heeft dus veel flessen Minervois, maar van een verschillende kwaliteit. Per keer is het weer een verrassing wat je krijgt: top of flop. Het een en ander schijnt samen te hangen met de kwaliteit van de toentertijd aangekochte kurken, tja.

De basis van de wijnen is meer dan in orde; lage opbrengst, oude wijnstokken en handmatige pluk. De 2003 blijkt een top, gelukkig voor mij! Prachtige geur, aards, diep, en mooi donkerroodbruine kleur. Wat toffee in de neus, kruidig, hazelnoot, zwart fruit, al is die in de minderheid. Mooie afgeronde tannines, soepel en vol. Ik rook de garrigue, of is dat mijn verbeelding? In gedachten zag ik de mannen zwoegen bij de cuves……De Merlot was fruitiger, mooi in balans, fruit, kruiden, romigheid en stevig in de neus. Ik dronk hem zo, bij de borrel en dat ging heel goed.

Dus ben je in de buurt, ga zeker even langs bij Blomac, want de wijnen van Fred zijn alleen daar te koop. Toch weer heel bijzonder, zo’n fijn adresje!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden