Oliebol + wijn

Je zal maar een fles Champagne zijn, zo tegen het einde van het jaar. Van de tien collega-flessen hebben er negen de pech te worden aangerand door een dronken eigenaar.

 

Angstig staar je langs het etiket naar buiten, en ja hoor, de vette kluiven van de eigenaar druipen nog van het oliebollenvet. Achter de nagel ontwaar je een restje goedkope huzarensalade, want ze doen vooral makkelijk op de laatste dag van het jaar. Stiekem hoop je dat hij de fles niet open krijgt, maar uit betrouwbare bron weet je dat dit soort types desnoods de schroefboormachine gebruiken om van je sprankelende inhoud te mogen genieten. Nou ja genieten: wegklokken, want eigenlijk lusten ze je niet eens. Zeker niet na al dat goedkope bier...

 

Terwijl jouw eigenaar je met onhandige gebaren en bewegingen in niet-passende glazen wil schenken en er via de achterdeur kruitdampen van het illegale vuurwerk je neusgaten binnendringen weet je het zeker: ik ben in de verkeerde handen gevallen. Tijd om hier Kamervragen over te stellen. We hebben overal namelijk al regels voor, maar nog niet voor dergelijke wanpraktijken!

 

'Alcohol onder de 16, nog even niet' kennen we al, maar 'Champagne voor dummies' zou er nog bij moeten komen. Natuurlijk overdrijven we de smaak en uitstraling van deze opgeleukte mengwijn, maar er zijn werkelijk hele lekkere. Zoals bijvoorbeeld de bijna-bio-gemaakte Sousa Champagne. Daar voel je de passie en de aandacht door het koolzuur heen kruipen, je krijgt er al spontaan dorst van. En dan moet je eten. Nee, geen oliebollen, maar fragiele, zwevend gebakken viskoekjes (kijk, dat klinkt al meteen wat minder vet).

 

Tod Ma Pla
Krokante viskoekjes met sereh en sesamzaadjes

 

    • 100 g garnaaltjes
    • 50 g kipfilet
    • 150 g visfilets zonder graat
    • 1 stengel sereh
    • 2 tenen knoflook
    • sesamzaadjes om te paneren 
    • peper uit de molen
    • zout
    • sojasaus
    • 1 komkommer
    • olie en azijn voor de vinaigrette
    • wasabi
    • olie om in te bakken/frituren

 

Maal de garnalen, de visfilet, kipfilet, sereh en knoflook fijn in een keukenmachine. Maak van dit gehakt kleine platte schijfjes. Wentel ze door de sesamzaadjes en bewaar ze in de koeling.

 

Maak dunne sliertjes van de geschilde komkommer. Breng ze op smaak met peper en zout, wasabi en de vinaigrette.

 

Verhit de olie en frituur de viskoekjes als de olie goed heet is (180 C), dan worden ze lekker krokant.

 

Serveer met de komkommer en geef er bijvoorbeeld gekookte rijst bij.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden