Omfeestwijn

Heb je alles gehad, komt kerst nog. Plus andere uitspattingen, want het is tenslotte feestmaand. En hoe vaak je het ook met behendige diplomatie en ellebogenwerk zo weet te sturen dat anderen dat kerstdiner geven, op een gegeven moment ben je toch echt zelf de pineut. Met instructies dat er niks hards genuttigd mag worden met het oog op suikertante d’r net ter waarde van een complete erfenis verbouwde gebit, dat de kleinsten botjes eng vinden en eigenlijk alles wat niet treffende overeenkomst met een zak friet vertoont, dat de pubernichtjes in hun veganistische periode zijn maar eigenlijk ook geen groenten lusten terwijl de diverse broers en zwagers daarentegen al weken knauwend in hun dekbed wakker worden uit dromen over echt ouderwets kerstgebraad. Ga d’r maar an staan.

 

Gelukkig hebt u ons van By The Grape. Met recepten – gewoon koken wat u lekker vindt, voor wie het niet lust is er vast wel ergens een McDonalds open om gezellig onder de tl-buizen met diverse van huis en haard verdrevenen met schimmelvorming iets uit een piepschuimen bakje te nuttigen – en met wijnadvies. Want potverpillepap, dat moet ook nog, wijn erbij! Ook hier: schenken waar u zelf zin in hebt, wat u bij het eten vindt passen, of, het is kerst nietwaar, Dickensseizoen van menslievendheid, wijnen naar de smaak van uw gasten. Komt u daar niet uit: hier een rijtje aanraders in de volgorde van een klassiek diner. Schenk ze bij lekker eten en gezelligheid.

 

Belletjeswijn
Sjiek aperitief: prikwijn. Een deftig diner is dé gelegenheid om champagne te schenken. Ja, de eerste lentedag is dat ook, maar dat duurt nog even, en ik wil nu zeggen dat champagne beter op z’n plaats is als aperitief, als iedereen het er aan af proeft, dan op oudejaar bij de oliebollen en huzarensla. Houdt u het graag betaalbaar: de cava van de Hema (€ 7,50) of de crémant de bourgogne van C1000 (€ 9,99), beide verkrijgbaar in wit en in roze, en rond deze tijd vaak in de aanbieding ook nog. Wat die champagne betreft: Larmandier-Bernier en Fallet-Prévostat, Giraud en De Sousa.

 

Licht, fris en vrolijk wit voor als aperitief of lichte voorafjes
Hip en trendy én lekker: grüner veltliner. Oostenrijkse druif en wijn, licht, rank, geurend naar fruit en bloesem. De Hema heeft een prima van Domäne Wachau (€ 5,50), wijnimporteur www.imperialwijnkoperij.nl heeft een ruime keuze.

 

Vol, rijp en rijk smakend wit voor bij vis, wit vlees, groente...
Een goede chardonnay is heel klassiek, zoek er de Superwijngids 2010 maar op na, een viognier, ook vol fruit, meer bloesemgeur is ook een goed idee (die van Concha y Toro bijvoorbeeld (€ 5,99, Albert Heijn) maar zelf heb ik een voorliefde voor Zuid-Frans wit, gemaakt van druiven als marsanne, roussanne, clairet, grenache blanc... Dat zie je niet vaak, terwijl het toch zo lekker is. Vol als rijpe chardonnay, maar kruidiger. zonniger.
Domaine de Rapatel, grande signature, vin de table 2006 (€ 13,90 www.vleck.nl) bijvoorbeeld, of Domaine Oratoire St Martin, haut-coustias 2006 € 15,75 Domaine Chante Cigal, châteuaneuf du pape blanc 2008 € 20,90 www.okhuysen.nl)

 

Kerstrood
Of u nou zit te kluiven op zelf geschoten dode dieren of overtuigd veganist bent: het hoofdgerecht van het (kerst)diner is stevig en daar drinken we rood bij. Ja, cola of 7-Up of rooibosthee mag ook, maar we nemen aan dat u tot hier hebt doorgelezen omdat u van wijn houdt. Het is winter, het hoofdgerecht is stevig, dus daar past stevige rode wijn bij. Welke? Keus zat, zie maar welke omfietswijn u bevalt. Moeilijk, kiezen? Neem dan deze, gewoon omdat wij het zeggen en het zelf ook drinken: Musset-Roulier, anjou villages ‘Les Clos’ 2007 (€ 12,50 www.devierheemskinderen.nl, www.wijnhandelkoninginneweg.nl). Sinds jaren m’n favoriete rode loire. Puur natuur, nauwelijks sulfiet. Louter druifjes. Hoe dat smaakt? Proef maar. Vooruit: doet denken aan een stevige, doch vrolijke en donkerfruitige bordeaux met een eigenwijs karakter.

 

Zoet bij toet
Doe eens origineel en schenk dessertwijn uit Sardinië!
Elegante, friszoete wijn met geuren van gedroogd fruit, abrikozen, vijgen.
Santadi, Latinia, valli di porto pino 2005 (375 ml) (€ 17,90 www.italiaansewijnen.nl)
Of, bij chocolatoetjes, Spaans van druiven monastrell en, jawel, twintig procent cabernet sauvignon. Smaakt als machoport. Luzon, dulce, jumilla 2005 (500 ml) € 12,50

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden