Online wijn kopen

Zo’n dorpslijter als wijlen Reve had, waar je ruig rood in literflessen kunt kopen die zo goed smaakt bij paardenhart, biet en billenmaatjes, is natuurlijk je ware, maar voor die uitbaters op het wereldwijde web valt ook best wat te zeggen, al weet ik niet direct wat dan. Ja, het is praktisch, maar praktisch maakt niet gelukkig.

Nee, ik bedoel niet dat wijn pas lekker smaakt na talloze ontberingen. Maar zomaar wat rondsurfen langs onlinewijnwinkels haalt het niet bij mijn ontdekkingstochten, vroeger, toen Reve leefde en de gulden nog bestond. In die tijd van toen was ik studentassistent. Dat betekent wat anders dan je zou denken, want je assisteert namelijk een professor, niet je medestudenten. Leuk werk. Vooral omdat ik nu tentamenvragen mocht stellen in plaats van ze te beantwoor­den. Maar nog plezieriger was dat mijn kleine afdeling van Rechtsgeschiedenis samen met de buren van Romeins Recht dol op wijn was. Een discussie over middeleeuws waterstaatsrecht kon vanzelf overvloeien in een bespreking van de laatstgeproefde wijnen. Heel leerzaam, en bovendien waren beide disciplines nog mooi te combineren ook. Na een dag op de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag ging ik natuurlijk even langs De Gouden Ton, uitzoekwerk op de Leidse universiteit werd be­kroond met een bezoek aan Huib Brand, gegraaf in het archief te Haarlem combineerde mooi met een proeverij bij Okhuysen. Ik geloof niet dat ik iets heb bijgedragen aan de wetenschap, maar die flessen van toen herinner ik me nog goed. En het plezier dat het gaf ze te vinden. Wij van Rechtsgeschiedenis hadden éen van eerste pc’s van de universiteit, reuze modern waren we met ons Wordperfect 2.1, maar internetwinkelen en zelfs de pinpas waren nog niet uitgevonden. Ik ging voor m'n wijn niet het web op, maar de wijde wereld in. In m’n grote juten boodschappentas paste acht flessen, in m’n broekzak zat m’n karig loon. Ik vind het nog steeds de leukste manier van (wijn)boodschappen doen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden