Ontroesd

Ontroesd. Dat is geen foute spelling van cosmetisch gegoochel tegen pigmentvlekken. Het woord staat weliswaar nog niet in de Dikke van Dale, maar die loopt wel vaker achter. Ontroesd betekent dat je van je roes bent beroofd. En dat gebeurt met alcoholvrije ‘wijn’ die ‘officieel’ eigenlijk geen wijn mag heten. Omdat er niet minstens 8  procent alcohol inzit, maar hoogstens 0,5 procent. Een gezellig roesje, dat de geest niet benevelt maar juist aanscherpt is een opwekkend effect van matige wijnconsumptie. Geheelonthouders zullen dat wel vloeken in de Kerk vinden, maar die is daar door ‘voortschrijdende acceptatie’ wel tegen bestand.

Trouwens die blauwe knoop-lakeien schaden hun gezondheid. Beweren artsen die niet eens door de alcohollobby van een bonus worden voorzien. Want 2 of 3 glazen rood per dag geven je de ‘resveratrol’-weerstand tegen infarcten en aderslib. En die stof wordt de afziener geheel onthouden.

Hetzelfde
Maar los daarvan: alcoholvrije ‘wijn’ rukt op. Ene Alexander Nijeboer, een journalist die zich eerder arm procedeerde tegen de staat, biedt digitaal ’proefpakketten’ aan. De lekkerste wijnen voor alcoholvrije momenten’, zegt z’n Domaine de Fleur. Maar een van mijn ‘fans’ denkt daar anders over. Hij liet, geheel intrinsiek gemotiveerd, een ‘proefpakket’ komen en bestempelde de inhoud vervolgens als ‘paardezeik’. Niet eens als ‘schoonmaakmiddel’ te gebruiken.
Jan Meesters, want zo heet mijn Chaamse supporter, mailde mij (met toestemming tot publicatie): ‘Wij zijn erin getrapt’. De flessen smaakten bijna allemaal hetzelfde.

Afgedaan
Alcoholvrije ‘wijn’ mist de dimensies van echte. Jan Meesters houdt vol dat er suiker, aardig wat koolzuur en vitamine c aan wordt toegevoegd. En die zoetigheid moet die ‘gemene zure smaak’ dan weer dempen. Bovendien brengt die suiker weer een stevig deel van de calorieen terug, die de weggedestilleerde alcohol aan de ‘wijn’ onttrok.
Het ‘nieuwe Nederlandse kwalteitsmerk voor de allerbeste alcoholvrije wijnen’ heeft daarom voorgoed bij hem afgedaan, sinds z’n darmen ernstig zijn ontregeld. Ook al hebben ‘internationale wijnkenners’ (wat zijn dat?) volgens Nijeboer aan de selectie meegedaan.

Promotiekreet
Bij dit gecastreerde aanbod hoort overigens ook weer een ‘drinkmoment’. Je neemt het vocht in ‘wanneer je scherp wilt blijven’. Liefhebbers van waarachtige wijn ervaren dat als een botte promotiekreet. Ze begrijpen best dat zwangere vrouwen, beroepspillenslikkers en met de zwakheid des vlezes belaste geheelonthouders ook wel eens aan de drank willen. Maar dat dit tot 28 graden verhitte en daarna uitgeknepen druivensap het ook maar zou halen bij de smaak van een ‘echte’wijn, kan hoogstens aan een illusoire roes zijn ontstegen. Wie zo’n surrogaat-lijn dan ook nog ‘Light Live’ noemt, zoals de concurrenten van ‘Groupe LFE BV’, neemt het met het consumentengeloof in de voorspiegeling-denk ik-wel wat al te licht.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden