Op jacht naar wijn

In mijn vorige BTG column heb ik verteld over de wijnjacht. Wijnjagen of wijn kopen bij de wijnboer is fantastisch en een goede voorbereiding is daarbij misschien wel evenzo leuk. Een paar tips daarom.

 

Tip 1: organiseer een avond voorpret met het jachtgezelschap om de reis te plannen. Dit gaat uiteraard onder het genot van een goed glas. Welke streek en welke boertjes worden met een bezoek vereerd? Zo is de Bourgogne aan favoriet voor veel Nederlanders voor een lang weekend op slechts zeven uur rijden. Een combinatie met de Champagne voor de nodige bubbels is dan goed mogelijk. Denk ook aan eens aan Duitsland en de Elzas. Het budget vooraf bepalen is niet onbelangrijk (vindt mijn vriendin voornamelijk) en waar overnachten we? Het laatste natuurlijk bij voorkeur tussen de wijnvelden en bij een wijnhuis met ’s avonds mooie wijnen en gerechten uit de streek.

 

Tip 2: organiseer deze avond snel nog een keer.

 

Tip 3: lees je in over de streek die je bezoekt. Op Internet vind je veel regio specifieke tips (LinkedIn heeft bijvoorbeeld een specifieke rode Bourgogne wijngroep), maar ook in de boekhandel (de Michelin wijnreisgids Frankrijk is heel aardig) en op mijn weblog vind je meer.

 

Tip 4: zorg voor een auto of - beter nog - een bus met veel laadruimte. Als je eenmaal de smaak (vrij letterlijk) te pakken hebt, zul je zien dat je niet meer per fles, maar per doos gaat denken of –maar dan mag je je toch al wijnimporteur noemen- per pallet. "Een doosje van die witte Touraine en minimaal drie dozen van die topper uit Bourgueil!" De credit card biedt redding.

 

Tip 5: bedenk vooraf wat je ongeveer wilt gaan kopen qua aantallen en koop niet om te bewaren. Ik koop over het algemeen om de wijn direct te kunnen drinken met hooguit een jaar of drie opleg. De meeste wijnboeren zullen je kunnen adviseren over de bewaartijd, maar soms zitten ook zij er flink naast, tenzij je bij een topdomein bent waarvan je op aan kunt dat het goede bewaarwijn is. Maar ook dan heb je zelf een wijnkelder of klimaatkast nodig om onder goede omstandigheden je wijn te kunnen opslaan. Koop dus alleen wat nu al goed smaakt, dan zit je altijd goed.

 

Tip 6: Ga je een weekend en op zondag al weer terug? Bedenk dan vooraf welke boeren op zondag ook open zijn, want vaak sta je voor dichte deuren.

 

En last but not least, tip 7: koop niet té veel, want dan mag je snel weer terug!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden