Opspelend nachtwerk

Studenten zijn arm. Soms doordat ze opgaan in de wetenschap, vaker doordat er meer verbrast wordt dan er binnenkomt. Dus doet het student alles om aan geld te komen. Proefkonijn bij medische experimenten, schoonmaker in een pornobioscoop, creatief roodstaan door rekeningen te openen bij tien verschillende banken.
Of, zoals ik, nachtwaker. Het betaalde goed, de secundaire arbeidsvoorwaarden wisselden. Zo spookt, zeker na het proeven van veel rafelrand-Zuid-Afrikaans met kaplaarzenbouquet, nog altijd die lugubere autobandenfabriek door mijn dromen. Elke twee uur van de lange nacht moest je ‘m helemaal inspecteren, en hij was zo groot dat als je van je ronde terugkwam je weer opnieuw kon beginnen. Om spijbelen te voorkomen zaten er in allerlei griezelige duistere hoeken – ‘tevens fabriceren wij hoogwaardige SM-artikelen’ - prikklokken.

 

Geld is wijn
Gelukkig was dat een eenmalige uitzondering. Meestal betrof het kantoren, waar je rustig wat kon studeren, lekker in alle kasten en laden snuffelde, en je dan in de directeurskamer na het lezen van de mappen Vertrouwelijke Informatie en wat gepruts aan de brandkast te rusten legde op de chesterfield met de wekker op een kwartier voor aflostijd.
Wat ik met al dat geld deed? Wijn kopen natuurlijk!

 

Proeven is leren
Om te drinken, en om te proeven. Want ik wilde wat van wijn weten. En dat leer je door er wat over te lezen, en vooral door veel te proeven. In de vakanties met mededrinkebroers wijngebieden langs, in het vaderland proeverijen van wijnwinkels bezoeken, en met elkaar proeven. Leuk, leerzaam en nuttig: van m’n toenmalige wijnproefclubje heeft er eentje een wijnhandel, is een ander wijninkoper voor een drankengroothandel, en schrijf ik boekjes en stukjes over wijn.
Hoewel er ook X. was, die braaf meeproefde, maar het op z’n verjaardag bestond Keller-Geister te schenken (als u niet weet wat dat is: houwen zo) en die ik vorig jaar tegenkwam in de Dirk van de Broek, achter een winkelwagentje vol Canei. ‘Dit blijft toch het lekkerste’, zei hij, knipogend naar het bloedmooie mokkel naast hem. En nee, hij bleek geen nachtwaker bij een condoomfabriek, maar plastisch chirurg met een eigen kliniek.
Tsja, dat kan natuurlijk ook, iets doen met je studie. Maar: ik drink lekkerder. En het nachtwaken bevalt ook nog steeds.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden