Over wijn-obers en hun hoogtepunten

"What’s your orgasm-wine..?” ... Nee, geen quote uit een foute film, maar die van een luidruchtige Amerikaanse. In één van de sjiekste tenten van de Randstad stelt ze deze vraag aan de met sterren gelauwerde sommelier. ‘t “Menneke” is flabbergasted.Ook ik houd  mijn adem in om niets te missen . Amerikanen zijn preuts… toch? Haar gasten reageren echter geen van allen opvallend of afkeurend. Is het misschien een gangbare Amerikaanse vorm van slang; Orgasm wine...? De dame in kwestie gaat een keuze uit de wijnkaart maken en tuurlijk is dat  geen kattenplas in dit soort etablissementen.  

Tig wijnen in een dik boekwerk. Vaak onmogelijke prijzen en ook onmogelijke jaartallen. Te oude witte wijnen -die ze gratis weg zouden moeten geven-. Onbetaalbare Bourgognes met stalluchten die je moet snappen... Nog niet zo gek dus eigenlijk om de boel snel te simplificeren. Gewoon op de man af vragen waar hij zelf van uit zijn dak gaat. Welnu de sommelier had even geen tekst en dit vacuüm werd meteen gevuld door de disgenoten van mevrouw. Als er geen cola besteld “mocht” worden dan in ieder geval een Amerikaan of een Aussie.

Geen Europese fratsen; eigen wijn eerst! Nu heb ik zo door de jaren heen een goede mens-wijn–kennis ontwikkeld. Ik oordeel instinctief en ongevraagd op iemands voorkomen met een bijpassende wijn. En bij deze Dallas-Dynasty-Dame zag ik hoogtepunten bij een dikke “ver-eikte “ chardonnay uit de heuvels van Arnold Schwarzenegger.

En jaa hoor … dat werd ‘m.  Verdenk me nu niet van badinerend gedrag. Zo’n vette chardonnay daar is niets mis mee en de zelfbenoemde ABC-drinkers (Anything But Chardonnay) zijn pas snobistisch. Maar die term orgasm-wine is eigenlijk zo gek nog niet. Google kent ‘m  in ontelbare variaties en toen u begon met  het lezen van deze column had u ook meteen al een wijn in gedachten. Ja toch! ..Cheers !..

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden