Ozzies kunnen het best

Australië is de bom! In letterlijke zin dan. Ze bewonen het grootste eiland ter wereld. Hebben een accent waar de gemiddelde platte baas een gehoorstoornis van oploopt. En die wijnen, soms pappildestructief.

De beroemdste is natuurlijk de shiraz (spreek aldaar uit: sjirèèsh). Veelal zwaar op alcohol (15 procent is peanuts), een flinke boomstam erin met aan de takken verdacht vaak een opvallend zoetje. Belangrijkste reden hiervoor is die verzengende hitte en kurkdroge valeïen down under. Die zielige druiven krijgen een flinke zonnesteek en daardooreen belachelijke hoeveelheid suikers, die zich gewillig laten omzetten naar een dronkenmakende stoot alcohol.

 

Wijn of kamelen
Zijn het dan volslagen horken, wars van verfijning en cultuur? Nope. Alleen gaan sommigen iets te ver in hun allesoverheersende drang om ook wijn te willen maken. Als het te warm en te droog is, ga dan lekker kamelen hoeden en brand je vingers niet de wijn. Was mijn gedachte. Stom, stom, stom van me! Althans, ten dele. Een aantal wijnmakers kan beter wel iets met kamelen gaan doen, maar er zijn er ook die hun kunstje wel aardig kunnen en vooral het juiste gebied daarvoor uitkiezen. Zo liet Bernard Hickin, wijnmaker van mega wijnproducent Jacob's Creek (zouden die ooit nog uit het wijnschap weg te denken zijn? Schijnt dat er wereldwijd elke dag 2 miljoen glazen wijn van hun worden weggeklokt) mij een tijd terug proeven.

 

Cool climate voor coole wijnen
En dan met name de wijnen die hij maakt in de regio Adelaide Hills. In dit gebied, niet zo gek het oudste wijngebied van Australië, heerst namelijk het zogenaamde cool climate, dat wordt veroorzaakt door de zuidelijke oceaan die voor aanvoer van koude wind zorgt. Het bergachtige landschap, maakt het mogelijk dat er veel 'microklimaten' ontstaan, kleine gebiedjes, waar een eigen klimaat heerst. Wat wij in Europa vooral in de Rhône en Bourgogne kennen.

 

Frisheid in je wijn
Kijk, en daar zoeken we naar, vooral als je frisheid in je wijn wil. Bernard kwam natuurlijk op de proppen met een giga-range aan wijnen. Waarin er een paar opvielen. Juist, dat waren allen wijnen uit de Adelade Hills. Mijn 'uitspringer' in het fatsoenlijke segment (dat wil zeggen: tussen de 5 en 10 eurootjes)? Een bubbel. Die had 'Bernie' aardig in elkaar geknutseld. Een mix van chardonnay en pinot noir, heel fris, zonder dat bekende 'appelige' neusje. Kleine spoortjes gist die nog achter waren gebleven en voor een lekkere bite zorgden. Ze kunnen het best wel, die Ozzies.

Jacobs Creek Sparkling Chardonnay Pinot Noir

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden