Perfect voor nu: verfijnde witte wijn uit Griekenland

www.jancisrobinson.com

Tijdens het Symposium van Masters of Wine dat onlangs in Bordeaux gehouden werd, trakteerde de Griekse Wijnfederatie ons tijdens de zaterdagse lunch op een paar van haar beste wijnen.

 

Een van de indrukwekkendste was de 2009 van een oude favoriet van mij: Sigalas, Santorini Assyrtiko, Santorini (Sigalas is het domein, assyrtiko de druif en het eiland Santorini de herkomst). We proefden hem naast de Kallisti Assyrtiko 2007 van producent Boutari, ook Santorini, en ik moet zeggen dat ik de jongere wijn veel puurder en spannender vond. De Boutari leek zoeter en ronder. Hij was ‘aangenaam’, maar miste de haarscherpe mineralen en citrus van de Sigalas 2009.

 

Wijnstok in de vorm van een mand
Iedereen die het vulkaaneiland Santorini wel eens bezocht heeft, zal verbaasd geweest zijn over de bijzondere manier waarop men daar de wijnstokken geleidt: de stokken groeien langs de grond, en worden rondgedraaid tot ze de vorm van een soort mandje hebben. Op die manier kunnen ze de wind op het eiland weerstaan. Het is dan ook niet vreemd dat de wijnen er intense smaken van de vulkanische bodem hebben.

 

Als aperitief of bij voorgerecht
Voormalig wiskundige Paris Sigalas heeft deze verfijnde maar assertieve, beendroge wijn, bomvol extract en met 13,5 procent alcohol op ambachtelijke wijze geproduceerd. De wijn leek me een heerlijk aperitief, maar hij smaakte ook erg lekker bij de mezze, de eerste gang van onze lunch. Vooral de gerookte-auberginepuree, baba ganoush, combineerde er heel goed mee.

 


Sigalas, Santorini Assyrtiko
Santorini, 2009
Je kunt deze wijn in Duitsland bestellen bij www.griechisches-weinkontor.de voor € 10,95 per fles.


Vertaling en bewerking

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden