Piepjonge wijn uit Chili

Jancis Robinson

www.jancisrobinson.com

Een paar weken geleden was ik op de jaarlijkse proeverij van Chileense wijnen. Het verbaasde me weer eens hoe snel de wijnkaart verandert in dit lange, smalle land. Er lijken elke maand wel nieuwe wijngebieden op te duiken.
Jarenlang was Casablanca bijvoorbeeld dé koele plek waar sauvignon-blancdruiven vandaan kwamen. Daar is Leyda/San Antonio bij gekomen, een gebied dat nog dichter aan de kust ligt, en de Elqui Valley, een woestijnachtig gebied dat verkoeling krijgt van de oceaan en dat 450 kilometer van de hoofdstad Santiago ligt.

 

Flexibele wijnproducenten
De Reserva Sauvignon Blanc 2009 van Castillo de Molina laat zien hoe flexibel de grotere wijnproducenten van Chili zijn. Ze lijken hun druiven uit het hele land te halen. De wijn wordt namelijk gemaakt door de grote San Pedro Group, die gevestigd is in Molina, net ten zuiden van Curicó en honderden kilometers ten zuiden van de Elqui Valley.

 

Wijn met mineralen
Deze piepjonge Sauvignon Blanc is gemaakt van al even jonge druivenstokken, maar heeft een bewonderenswaardige intensiteit en pikantheid, naast echte spanning en zelfs een hint van mineraliteit in de smaak. (In het westen van Elqui vind je aardig wat kalksteen.) De wijn lijkt sterk op wat je van een Sauvignon van zo’n € 13,- uit Marlborough in Nieuw-Zeeland (een gebied dat beroemd is om zijn Sauvignons) zou verwachten.

 

Competitie is goed
Ik vermoed dat deze Sauvignon Blanc zich nog wel wat zal ontwikkelen tot een iets interessantere, verfijndere wijn. De komende twaalf maanden zal ik ’m in elk geval op ieder moment met plezier drinken, en ik ben blij dat Chili Nieuw-Zeeland op de hielen zit. Vooral omdat het veel van de goedkopere Sauvignons uit Marlborough van 2008 en 2009 aan concentratie ontbreekt. Competitie is goed voor ons consumenten!

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden