Piet Paulusma houdt ook van wijn!

Het is druilerig en nat buiten, en koud! De wind waait langs de schoorsteen en Koning Winter regeert met harde hand. Binnen staat de open haard aan, met lieflijke vlammetjes die aan grote blokken hout likken en hun warmte verspreiden met een prachtige gloed. Op TV is de grote grijns van onze nationale weerman Piet Paulusma te zien die met een paraplu in de hand een of ander Fries dorpsfeest verslaat.

 

Wanneer komt de zomer eindelijk? Het is pas februari, Svencouver is op het nieuws en de lente is nog zo ver weg. In mijn gedachten dwaal ik af naar de zomervakantie van 2009. Het lijkt alweer zo lang geleden dat ik en mijn vriendin op speurtocht gingen in Chablis en de omgeving van Sancerre. De frisse stijl van witte wijnen die op de proeverijen geschonken werd komt op in mijn hoofd, een glimlach verschijnt op mijn gezicht.

 

"Waar denk je aan?', vraagt mijn vriendin. We leggen onze boeken weg en dromen samen terug naar de charmante domaines waar we langsreden. Wijnmakers en wijnboeren die vol trots hun caves lieten zien, hun oogsten etaleerden en je vertelden waarom hun wijn zo lekker was. Dan komt een vraag in mijn hoofd op die me lang bezighoudt: Zou ik nu bij dit haardvuur ook een glas friszuivere Sancerre willen drinken?

 

Natuurlijk is in de winter ook een goede Sancerre niet te versmaden, zeker in combinatie met een bijpassend gerecht. En al vallen de mussen van het dak, de kans om een Château Margaux te proeven sla ik echt niet af! Maar wijn is en blijft een enorm seizoensproduct. Een Prosecco op het terras in de zomer is heerlijk, maar dezelfde Prosecco op hetzelfde terras met je winterjas aan is toch minder aanlokkelijk. Hoe kan het toch dat alle grote wijnschrijvers daaraan voorbij lijken te gaan? Mis ik nu iets of is er geen enkele officiële classificatie waar de invloed van het weer of de seizoenen op de smaakpapillen meetelt?

 

De hoogste tijd dus om de discussie aan te zwengelen hoe Robert Parker, Jancis Robinson en Oz Clarke om zouden moeten gaan met seizoensinvloeden. Want als Piet Paulusma het vervolg op de strengste winter in jaren aankondigt is het wel goed om te weten dat je snel je voorraad houtblokken en Norton Reserva's aan moet vullen in plaats van klappertandend een rosé te willen drinken op een regenachtig en verlaten terras. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden