Pinot Noir vir ’n spot prys

Ruit:
Tot gisteren had ik Pinot Noir uit Zuid-Afrika afgeschreven, althans die vir die deursnee burger. Die van Hamilton Russell bijvoorbeeld is prachtig, maar kost al snel € 25.

 

Rijst:
Alles wat Anthony Hamilton Russell maakt is super, zelfs zijn 100 procent Pinotage. En dat zit 'm in de zorgvuldige selectie van wijngaard, van druiven, van de vaten. Aandacht, aandacht en nog eens aandacht. Dat werkt. En, zeker niet vergeten, zijn terroir werkt mee.

 

Ruit:
Ja ja, dat terroir daar heeft talent. De meeste druiven voor deze Felicité komen uit dezelfde vallei als Hamilton: de Hemel en Aarde Valley. Die ligt ten zuidoosten van Kaapstad pal aan de oceaan, zeer zuidelijk dus. Dat samen met het verkoelende effect van het water zorgt dat pinot noir hier rustig de kans krijgt om te rijpen.

 

Rijst:
Pinot Noir is heel gevoelig voor het weer. Die uit koude zones (Bourgogne) zijn totaal anders dan die uit warme gebieden. Voor allebei zijn er momenten en gerechten - want wat gaat Pinot Noir toch vaak goed bij eten. Als de fijne, fluwelige zuren er maar zijn. Zodra die ontbreken, wordt het slappe pap.

 

Ruit:
Heel fijn is het zuur van de Felicité niet, dat vind je echt alleen in klimaten als in Noord-Frankrijk. Toch passen de kreten fris en soepel prima bij hem. Hij is bovendien verleidelijk en maklik, easy-going. En dan heb je mij al voor je gewonnen. Je krijgt een glas met een mix van bosbessen, kersen en aardbeien, en dat dus steeds elegant en nergens ordinair. Ook nog wat kruidnagel en een bittertje in de afdronk.

 

Rijst:
Mmmmm maklik en easy-going, dat is ie. Straks voor bij het WK, maar nu al bij de braai à la moi... Varkenshaas of kalkoenfilet vul je met mozzarella en verse salie. Sprenkel er een beetje wijn over en kleed het vleesje eerst in rauwe ham, dan in aluminiumfolie. Laat dat vervolgens maar een poosje braaien tussen de kolen of gewoon in de oven. Groene asperges uit de wok erbij, doen!

 

Ruit:
Ook proberen, de Felicité Chardonnay voor € 6,95

 

 

 

Felicité – by Newton Johnson
Pinot Noir 2008
€ 8,45
www.winematters.nl
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden