Pizzabier of pizzawijn?

"Lekker Cuno, al die imposante gerechten bij nog mooiere wijnen, maar what the hell drink ik bij mijn pizza?" Een van de meest gestelde vragen op mijn wijnspijsproeverijen. Op die vraag hebben de Italianen zelf een duidelijk antwoord. Drink bier bij je pizza! Liefst in grote pullen.

 

Boertje
Paulaner, of een van die andere grote merken witbier, in waanzinnig grote hoeveelheden, dat drinken ze in Italië. Een onwaarschijnlijke no-go natuurlijk voor wijngeeks zoals wij. Afgezien dat ik van die gele cilinders wanstaltige boertjes laat, voelt het meer als doorspoelvocht bij de heerlijke pizza's die ze daar maken (en wij in Nederland ontberen) dan dat het een waardevolle bijdrage levert.

 

Duffe toerist
Dus negeer ik de weer-zo'n-duffe-toerist-blikken en bestel wijn. Hoewel dat niet makkelijk is, in de Noord-Italiaanse pizzarestaurants die door mij met grote regelmaat worden bezocht (geloof me, wij hebben een verkeerd beeld van pizza, daar is het tot hogere kunst verheven) worden schrale, dunne wijnen verkocht. Maar ook daar doen die jongens niet moeilijk over. Ik neem m'n eigen fles mee. Kurkengeld? Hebben ze nog nooit van gehoord. Gewoon subtiel je vrouw naar voren duwen, die dan met haar meest verleidelijke blik vraagt of ze jouw fles willen openen, en je bent koning.

 

Kakofonie aan smaken
Thuis is dat makkelijker. Hoewel wij hier niet die heerlijke pizza's hebben, kunnen we er best een aardig flesje naast plempen. Alle pizza's hebben twee overeenkomstige ingrediënten: deeg en tomatensaus. Daarnaast hebben wij de neiging om die ronde pannenkoek tot de nok toe vol te gooien met zaken als mozarella, salami, paprika, ansjovis en bergen kaas (wat ik ten zeerste afraad), moet je daar je middenweg in vinden.
Je wijn moet smaak hebben, enige structuur en niet te venijnige tannines.Niet te dik, maar wel en veel sap en licht gekoeld. Ha! Daar komt dan toch weer dat doorspoeleffect. Kortom veel wijnen passen, maar wel Italiaans als het aan mij ligt.

 

Caldora Montepulciano d'Abruzzo 2008
De Abruzzen, een ideaal vakantieland met zon zee en 150 kilometer strand. En dat vakantiegevoel brengt deze Caldora ook weer helemaal terug. Niet te zwaar of te log, maar heerlijke speelse doordrinker. Die het best wat gekoeld op tafel gezet kan worden, dan blijven die tanninen een beetje koest. Barbecue, maar dan met veel groenten op de grill. Paprika's, aubergine, courgette, knoflook en lot's of olijfolie. En natuurlijk pizza. Gooi hem in een halve liter pul en niemand heeft wat in de gaten, zelfs een italiaan niet.

 

Caldora Montepulciano d'Abruzzo 2008 kost € 6,95 en is verkrijgbaar bij Wijnkoperij de Gouden Ton.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden