Port

Portugal, daar komt de port vandaan. Port, dat is wijn waar ze een scheut alcohol bij hebben gegooid. Waarom doen ze dat, vraag je je af, tot je de gewone Portugese rode wijnen proeft. Stoffig, uitgedroogd, geurend naar oude pallets. Tenminste... zo zijn er nog steeds, maar er verschijnen ook in rap tempo heel andere Portugese wijnen. Wel van hun talloze eigen druivensoorten (alleen in port al kunnen tachtig verschillende druivenrassen worden gebruikt), maar nu gemaakt met het besef dat wijn naar fruit moet smaken, met al die druiven erin, en niet naar een nooitgeleegde asbak. Prachtige stoere wijnen vol karakter levert dat op. Proef maar de Domini van Albert Heijn. Landadelwijn uit de Douro.

De Douro is een mooie kronkelrivier in Noord-Portugal, die uitmondt in het havenstadje Porto. De plaatselijke rode wijn heet dus naar de rivier, port naar het stadje. Port, dat is natuurlijk een ernstige vergissing van de druifverwerkende industrie, ruig Portugees rood met een scheut alcohol zodat het zoetig en ook nog negentien procent is. Wees dan een vent en drink rauwe marc.

Port werd vooral gedronken door Victoriaanse Britten met bakkebaarden als onbeheerde bossages, Britten die dachten dat blote mevrouwen eruit zagen als Griekse beelden en stiekem het liefst kostschooljongetjes op de malse billetjes sloegen.
Vintageport, port-met-jaartal, moet je minstens twintig jaar in de kelder leggen. Een goed idee, met wat geluk ben je zelf dan al de pijp uit en zit je nageslacht er mee opgescheept. Andere port – ruby, tawny, lbv, weet ik wat ze allemaal brouwen – hoeft niet de wachtkamer in. De internetwinkel van Albert Heijn, ahwijndomein, heeft sinds kort Polderport. Gemaakt door de familie Van der Niepoort. ja, dat klinkt heel Nederlands en is het ook, al wonen ze al heel lang in Portugal, sinds 1842 om precies te zijn. Prima port. Vooral die stoere Late Bottled Vintage 2005, vol donker fruit, cacao, en mannelijk gebral, Maar geef mij die Domini maar.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden