Portugees

Montes das Anforas
Alentejo/Portugal
€ 4,45


Rijst:
Montes das Anforas vind ik een studentenwijn. Hij is hartstikke fruitig, supersoepel, fijn geprijsd en heeft een onbeperkte doordrinkfactor. Dat hij uit de Portugese Alentejo komt en van onuitspreekbare druiven als aragonez, trincadeiro en alfrocheim wordt gemaakt, maakt hem anders en spannender. Dat is wat je wilt als avontuurlijke student. Aragonez is trouwens de Portugese tempranillo.

 

Ruit:
Die Montes das Anforas die we zaterdag in Portugal proefden? Dat was meteen een schot in de roos, hè. Modern en toch Portugees. Fruitig, fris en ook iets diks en kruidigs en - wat mij betreft altijd een must - een tikje verkwikkend. Onze wijn van deze week. Het was ook de wijn die we meenamen naar de lunch in dat landhuis middenin de Alentejo. Over het Portugese eten ben ik minder enthousiast. Jij?

 

Rijst:
Grof, vet en zwaar. Aardappelen, knalgroene knikkererwten, gebakken worst. Zo nót 2009. Vreselijk voedzaam en daarom wel weer handig in een studentenhuis. Maar deze lekkere Montes drink je gewoon bij wat je graag eet, spaghetti bolo, Turkse pizza, Indiase curry, stevige maaltijdsalade, vis. Solo doet hij het trouwens ook bom (= goed).

 

Ruit:
Portugal loopt op sommige punten, zoals het eten, duidelijk achter op Europese trends, maar dat geldt helemaal niet voor de wijnmarketing. De Portugezen gaan zichzelf veel duidelijker op de kaart zetten. Neem het wijngebied ten noorden van Lissabon. Geen hond die weet waar de wijn vandaan komt als er Estremadura op het etiket staat. Daarom zetten ze vanaf 2009 gewoon 'Vino de Lisboa' op de fles. Helder! En meteen ook lekkerder, want dan denk je aan bruisend Lissabon... want wat een nachtleven daar. Maar dat terzijde.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden