Portugese wijn: serieus lekker...

Quinta do Crasto, Crasto 2007, Douro Tinto, Douro
Door Jancis Robinson, www.jancisrobinson.com

Dit is nou eens een serieus mooie rode wijn uit Portugal voor weinig geld. Vraag me niet hoe ze het voor elkaar krijgen zoveel kwaliteit voor deze prijs te maken. Hoe dan ook, deze Crasto 2007 is een heerlijk voorbeeld van het soort rode tafelwijnen dat wijnboeren tegenwoordig maken in de Dourovallei (thuishaven van de port).
 
Portugese wijn met karakter 
De Crasto 2007 zal waarschijnlijk niet zo’n lang leven hebben als de duurdere wijnen. Maar hij is nu al lekker drinkbaar, met een stevig gestel en peperig, rijp, aantrekkelijk fruit waar een vleugje warme mineralen omheen hangt. Geen gebrek aan karakter – dus vooral lekker aan tafel.
 
Nieuwe wijngaarden in Portugal
Quinta do Crasto is een wijnbedrijf (quinta betekent boerderij) dat op de noordelijke oever van de rivier Douro ligt, net even ten zuiden van de stad Pinhão. De eigenaars, de familie Roquette, zitten niet stil. Ze hebben het bedrijf helemaal gerenoveerd en zijn druk bezig wijngaarden te herplanten en nieuwe aan te kopen.
 
Droge Portugese wijn van portdruiven
Voor de Crasto 2007 gebruikte de familie twintig jaar oude wijnplanten. Ze mengde het sap van vier Portugese druivenrassen: tinta roriz, tinta barroca, touriga franca en touriga nacional. Klinkt bekend? Klopt, want dit zijn ook de druiven waar de Portugezen hun port van maken.
 
De Crasto 2007 is in Nederland niet verkrijgbaar. Wel kun je hem online bestellen op bijvoorbeeld www.guteweine.de (€ 7,27 ex BTW) of www.georg-hack.com (€ 8,65).
 
Meer weten? Kijk op op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers
 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden