Prettig geprijsde Bourgogne-wijnen

Daar stonden we dan, op zaterdag 4 december ´s ochtends om 9.30 uur in het dorpje Chitry vlakbij Chablis voor de deur van domaine Jacquet.

De natte sneeuw kwam uit een loodgrijze hemel en mijn zoon en ik stonden op een binnenplaats met gesloten luiken en rondom ons allerlei landbouwwerktuigen die lukraak leken te zijn neergeplant. Een huivering trok over mijn rug. Ik vroeg mij af of dit nu de leuke wijnhobby was waar we het thuis zo vaak over hadden.

 

Niets wees er op dat er iemand aanwezig was die ons wijn wilde verkopen of zelfs maar wilde laten proeven. Toch maar even op de bel gedrukt. Er gebeurde niets. Na een paar minuten nogmaals geprobeerd. Er ging weer een tijdje overheen toen een slaperig dameshoofd uit het raam werd gestoken en vroeg wat wij wilden. Toen wij hadden duidelijk gemaakt dat het ons om wijn ging en dat we in onze Hachettegids hadden gelezen dat hier de wijnboer woonde die zulke goede wijn maakte zei het hoofd dat de boer er niet was maar grand-père zou zich aankleden en over enkele ogenblikken verschijnen.

 

Na nog een kwartier te hebben gewacht ging het luik omhoog en verscheen grand-père. Hij begeleidde ons naar de cave die gelukkig verwarmd was. Grand-père kwam er achter dat de gewenste wijn niet aanwezig was en ging hem halen om hem te laten proeven. Toen hij de fles had opengetrokken bleek dat het vocht ijs- en ijskoud was en dus met geen mogelijk was te proeven.

Met het glas in de (koude) handen keek ik naar mijn zoon die nog zijn best deed om iets van warmte in de wijn te krijgen. Tevergeefs. Dan maar de knoop doorhakken. We maakten grand-père blij door enkele dozen te kopen. Een bon had hij niet. Grand-père was erg opgelucht toen ik zei dat dat voor ons niet zo heel belangrijk was. We stapten in ons VW Foxje (verbazingwekkend hoeveel flessen daar in kunnen, makkelijk 150!) en zetten de verwarming flink wat hoger.

 

Vervolgens gingen wij door naar het prachtige dorpje Beine voor een mooie Pinot Noir 2009 van Domaine de la Motte. Een zeer vriendelijke vrouw liet ons alles proeven wat we maar wilden. Zij had ook een lekkere Petit-Chablis.

 

Wij sloten de ochtend af met een bezoek aan Vignoble Dampt in het dorpje Collan (bekend van Chablis). Het ging ons echter om een 'gewone` witte chardonnay 2008. Aangekomen bij het Domaine bleek het een vrij grote fabriekshal te zijn waar enkele tientallen mensen stonden te proeven aan een meterslange bar. Achter onze rug stonden pallets met dozen wijn opgesteld, gesorteerd naar jaar, kleur en soort. Een aardige mevrouw begeleidde ons bij het proeven en bracht de gekochte wijn naar de auto. Prima service!

 

In-en in gelukkig met onze overheerlijke lading kozen wij de doorgaande weg richting Pays-Bas. We gingen een goede kerst tegemoet.

 

Volgende keer: Chablis

Proefnotities:
Domaine Jacquet en Vignoble Eric Dampt zijn gekozen tot `coup de coeur` in de Hachettegids 2011 . Dat betekent dat ze behoren tot de besten in hun klasse.

 

Domaine Jacquet Chitry rouge 2008 € 6,--
Grote intensiteit, kersen, frambozen en klein rood fruit in de geur. Spannende smaak met een respectabele lengte.

 

Domaine de la Motte Beine Pinot Noir 2009 € 6,50
Cassis in de geur, soepel en fruitig, rond en fris. Een makkelijke wijn met veel diepte.

 

Vignoble Eric Dampt Bourgogne chardonnay 2008 € 6,50
Elegant en evenwichtig. Nectarines en noten in de geur. Geconcenteerde smaak met mineraliteit en veel lengte.

 

Beste lezers van deze site,
Ik wil hierbij een oproep plaatsen om te reageren als u ook wel eens een reisje onderneemt zoals in bovenstaand verhaal. Het lijkt mij leuk om eens wat ervaringen uit te wisselen.

Vriendelijke groet,
Peter Raaijen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden