Puur chardonnay uit Chablis (of Zuid-Afrika)

Vanochtend nog reed ik door Chablis. Heb ik een huis in de buurt of heb ik het niet? Dat bedoel ik maar. Mooi hoor, Chablis, een poeperig dorpje met oude huizen en een stel terrassen en traiteurs en allemachtig veel wijnbedrijven. De omgeving is adembenemend fraai, met strak gekamde wijngaarden over de heuvels. En daar wordt de wijn van Chablis gemaakt, van de chardonnaydruif. Puur. Hij past dus prachtig in het thema van deze week. En toch ga ik het over een andere wijn hebben.

 

Romige fruitigheid
Chablis mag namelijk rinkelend lekker zijn, hij is ook duur. De goede dan. Hoed je voor goedkope Chablis! Kijk, hij geldt al als ‘mineraal’; hij is minder weelderig dan de witte Bourgognes van verderop, bij Beaune en zo. Als je dan ook nog eens een klein Chablis’tje hebt, zo'n mager chardonnaytje van een magere helling, dan klotst hij wel heel schraal je keel in.

 

Chardonnay uit Zuid-Afrika
Kortom, we gaan gewoon een genereuze chardonnay uit Zuid-Afrika drinken. Van Douglas Green, de Reserve Selection 2008. Ook niet spotgoedkoop, maar omgerekend naar Chablisprijzen het driedubbele waard. Bleek geel met een hint van groen, en een romige fruitigheid met wat meloen, citrus en banaan. Riant bij gebraden kip, of naast een stuk Chaource. Dat is een romige witschimmelkaas. Ook uit de omgeving. Nee, daar hebben ze in Zuid-Afrika geen antwoord op.

Douglas Green Reserve Selection 2008, Zuid-Afrika
Mitra, € 8,99

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden