Rare wijn

De laatste tijd denk ik veel aan de rode wijn die ik vorige week in mijn column ter sprake bracht. De Classique 2007 van Domaine de Joncier kost iets minder dan negen pond in Groot-Britannië. Sorry, ik heb geen idee wat hij in Nederland kost. Deze wijn trekt zich niks aan van de smaak van Robert Parker en zijn collega’s en ook niet van de voorkeuren van de meeste wijninkopers. De wijn is namelijk zacht, maar niet dun en heeft een uitgesproken karakter. Het is een rare wijn, net zo raar als Silvio Rodriguez, die zingt: he was a weird man or so he was called because he enjoyed kissing everything he crossed.

 

Het is, zonder enige twijfel, een wijn voor een kleine doelgroep (geen houtlagering, wilde gisten, geen klapkauwgom-smaakjes, geen restsuiker, geen vanille). Het valt me op, nu oogstjaar 2008 uit het vat komt en oogstjaar 2009 de vaten vult, dat zoveel wijn die tegenwoordig de markt overspoeld, vol met hout zitten. Het maakt niet uit waar de wijn vandaan komt, als hout-chips mogen worden gebruikt om een houtsmaak aan de wijn te geven, worden ze bijna altijd gebruikt.

 

Met die gedachte in mijn achterhoofd, leegde ik gisteren al mijn wijnvaten en maakte er een grote stapel van op de binnenplaats van de wijnmakerij en goot er twintig liter benzine overheen. Juist toen ik het dure haardhout wilde aansteken, kwam een stel van een jaar of twintig langs. Ze wilden graag de kelder bezoeken en een paar wijnen proeven.

 

  • Waarom zijn de vaten zo opgestapeld?
  • Uhm...(wijnmakers verzinnen altijd een antwoord dat iets toevoegt aan het mysterie rond hun wijn). Het is beter voor de wijn als de vaten de energie van de nachtelijke sterrenhemel in zich opnemen.
  • Fantastisch!

 

Het aardige stel was onder de indruk van het fruit en het karakter van mijn wijn, maar ook vonden ze de vanille-smaak, het getoaste geurtje en de zoete tannines van de wijn erg lekker.

 

En zo ontdekte ik vandaag dat houtrijping ervoor zorgt dat mensen de wijn gaan begrijpen. Morgen moet ik die berg vaten weer afstapelen om ze in mijn kelder te gaan vullen. Iemand zin om me een handje te helpen?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden