Riesling: goed voor je moreel

Riesling, ach riesling, het is een van mijn stille liefdes. Sauvignon blanc kan ook heel lekker zijn, chardonnay, viognier, ribolla gialla en garganega, o als het om witte wijn gaat, ben ik er eentje met zeer wisselende contacten. 

Zelfs wufte hupsakeewijnen als gewurztraminer en torrontés ga ik niet uit de weg. Maar eerlijk gezegd verhoudt gewurz zich tot riesling als een ordinair hoertje tot een courtisane aan het Franse hof. Die noblesse, die ietwat koele elegantie waaronder je toch allerlei diepe lagen vermoedt, die peilloze diepte, plus de eigenschap dat veel rieslings met de jaren alleen maar mooier worden, tja, dat is toch iets wat je bepaald niet bij je Chileense sauvignon blanc zult meemaken. Nobele, gerijpte rieslings van de Mosel proeven is een religieuze ervaring, zo’n snuif, zo’n slok laten zilveren klokken beieren, geven een vermoeden van het paradijs. Maar ja, duur hè. Knetterend duur. Logisch hoor, als je ziet wat de wijnboeren op adembenemend steile hellingen moeten uithalen om die paar trossen te kweken en te oogsten, maar toch.

Vandaar dat ik weer blij opsprong toen er een rinkelend ranke riesling langskwam waar de leverancier, De Wijntherapeut, minder dan een tientje voor vraagt. 9,75 kost de 2008 Rheingau Riesling Trocken ‘Jacobus’ van Peter Jacob Kühn, en dat is niks te veel voor zo’n echte diepe, mineralige wijn, fris, vrijwel maar net niet helemaal droog. En nog biodynamisch op de koop toe! Goed voor lijf en leden, goed voor milieu en aarde, en fantastisch voor je moreel. Kopen!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden