Romantische wijn: even de hersens erbij

Wie totaal tot over z’n oren stapelverliefd is, heeft geen romantische wijn nodig om de mood te versterken. Zolang je nog in het stadium verkeert waarin je hele dagen neus-aan-neus doorbrengt, voldoet élke wijn. Al heeft-ie kurk. In deze fase is alles wat misgaat juist leuk. Blijkt het bed in dat schattige Griekse vakantiehuisje te bestaan uit een betonnen verhoging met een deken erop? Ach... Het worden de mooiste nachten van je leven.

Lastiger zijn de fases net voor en (lang) na die toestand van hoteldebotel-zijn. Dan staat de romantiek veel meer op scherp. Je stelt jezelf de beladen vraag: wat ís romantiek eigenlijk? Het antwoord komt niet helemaal vanzelf, en voor je het weet drink je al zuchtend en op je hoofd krabbend de fles champagne leeg die bedoeld was voor het diner à deux van morgen. Geen probleem, want champagne, dat ligt veel te veel voor de hand.

Romantiek vraagt om verrassing. In de juiste mate. Onverwachte, verborgen hoekjes in een tuin zijn romantischer dan een grasveld met een border eromheen, maar op je knieën onder de natte rododendrons door is net iets té. Kaarslicht is romantischer dan een tl-buis omdat het speelser is, meer contrasten creëert, meer te raden overlaat, maar eten bij het licht van een lucifer is onpraktisch. Balans, daar komt het zoals altijd weer op aan.

Oké! Even de hersens erbij nu. De situatie moet intiem zijn, maar niet klef. Verrassend, maar niet te heftig. Er mag een zekere ongrijpbaarheid in zitten, zolang het niet eng wordt. Zachtheid moet er zijn, maar mét een scherp randje, voor het contrast. Speelsheid, soepelheid, warmte. Nou, dan is het makkelijk. Een goede Beaujolais lijkt me perfect. Zoals de Brouilly Pierreux 2007 van Domaine du Vissoux. Subtiel, met een bloemetje, beweeglijk, fruitig, zuiver, mineraal. Heerlijk, zonder te overheersen.
Bon. De wijn heb je; het begin is er. Nu nog zorgen voor een happy end.


De Brouilly Pierreux 2007 van Domaine du Vissoux is te koop bij www.vinoblesse.nl voor € 13,50.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden