Ruit&Rijst op avontuur

met Vermentino uit de Var

Ruit:
Als ik op www.mijnwijnmood.nl kijk en voor avontuur kies, rolt er een Viognier uit. Eentje uit de Languedoc. Prima suggestie, maar voor mijn avonturenwijn schuif ik een stukje op naar het oosten, naar de Provence. Daar maken ze deze ultra-eetwijn van vermentino. Vermentino of rolle, is mijn druif van het jaar! En omdat hij nog nauwelijks in de schappen van de supermarkt staat, doop ik hem avontuurlijk.

Rijst:
Mijn wijnlevenlang heb ik al een zwak voor een goedgemaakte Rolle. Van deze aromatische druif, de Franse versie van de Italiaanse vermentino, kunnen geurige, ronde witte wijnen met verfrissende, zachte zuren worden gemaakt. Pas sprak ik een Provençaalse wijnpro die de ontwikkeling van de kwaliteit van de witte wijnen het grootste nieuws van de Var noemde. Wit kreeg van eerdere generaties nauwelijks aandacht en werd door de streekbewoners niet gedronken. 'Extraordinaire,' riep hij, 'Wat de nieuwe wijnmakers ervan weten te maken. Rolle van oude stokken, lage opbrengst, drie maanden sur lie op vat, bâtonnage en de druif kan het allemaal hebben. Superbe!' Mooi dat dat allemaal kan, maar zelf vind ik hem jong, simpel en schoon op z'n lekkerst.

Ruit:
De witte Pinchinat heeft ook al van die verfrissende zelfs verschonende zuren waar je trek van krijgt. In mei sprak ik dan weer een bd-boer (een wijnboer die biologisch dynamisch werkt). Hij zei me dat zuren voor hem de levensader van de wijn vormen. Hij vergeleek het met wat je in yoga prana noemt en zoveel betekent als adem, levensenergie. Hij vertelde trouwens ook dat je in een lab kan meten dat sommige wijnen beweeglijker, energieker zijn. Weet jij daar iets van? Ik ben de klok en de klepel kwijt.

Rijst:
Even graven en navragen en ja, ik weet er iets van. De Duitse dr. Popp meet de mate van energie in eten en drinken aan de hand van biofotons, simpel gezegd levende (bio) licht(foto)-deeltjes die ook in eten en drinken voorkomen en die het vermogen hebben kosmische energie op te slaan. Zo stelde hij vast dat er in biologisch verbouwde worteltjes veel meer biofotonen zitten dan in de gewone, en dus levendiger en stralender zijn. Dat proef je. Met wijn zal het ook zo werken, lijkt mij, maar daarvan kan ik geen laboratoriumresultaten vinden. So what... Op het gevoel is eigenlijk veel avontuurlijker, toch?!

Ruit:
Precies, met de onderbuik lukt het ook best. Deze Pinchinat vibreert als een dolle en ik word er opgewekt van. Alsof dat nog niet genoeg is, verleidt hij me ook met zijn schitterende aroma’s van citrusschil en peer, en een verrassende mineraliteit. En - ook een gevolg van z’n knappe zuren? - de wijn gaat maar door. Grom, ik krijg er beretrek van en lust nu wel eens wat.

Rijst:
Bij ons in Les Olves, het privéparadijsje in de Var, doen we niet ingewikkeld. Kersverse dorade wordt gevuld met citroenparten, veel groene kruiden als peterselie, dragon en ook een takje lavendel. Zijn huidje masseren we met grof zout en hup: op de barbecue. Rijkere Rolle is ook bonnerdebonbon bij rijpe, zachte kaas en bij Johans druivenclafoutis.

Ruit:
Johan? Nieuw avontuur?

Domaine Pinchinat
Venus
VdP du Var Blanc 2009 (Ecocert)
€ 7,20
www.pieksman.nl met nieuwe wijnwinkel in Watergraafsmeer!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden