Ruit&Rijst schenkt een Sauerriesling

Heiner Sauer
Riesling Kabinett trocken
Gleisweiler Hölle
Pfalz/Duitsland
 
 
2 hotlips in Topwijn 2009 - de wijngids van Ruit&Rijst
 
Rijst:
Kung Fu Girl Riesling uit Washington Estate: die wilde ik jou voorzetten, stoere Ruit. De naam roept bij mij de smaak op van een ranke, lenige, levendige Riesling met lef en ballen. Spierballetjes dan. Helaas is hij (nog) niet in Nederland te koop. Maar, dacht ik toen, zulke metroman-Rieslings maken de buren ook. Met name in de Pfalz.
 
Ruit:
Riesling my dear, daar raken jij en ik nooit over uitgesproken. Ik heb het idee dat de naamsbekendheid van Riesling groeit en groeit en dus de liefde voor die druif ook. Goede zaak.
 
Riesling is ook al zo spannend omdat deze druif het vermogen heeft in zijn wijnen de streek te weerspiegelen. Riesling uit de Pfalz is zo anders dan uit de Mosel. Die laatste is lichtvoetig, floraal en verfijnd. Die eerste doet denken aan zijn broers uit de Elzas, krachtiger, voller, zwoeler.
Die van Sauer blijft een Ruit&Rijst-favoriet. We gaven hem een dubbele hotlip, de hoogste eer, in Topwijn 2009. Is hij zo goed dankzij de Gleisweiler Hölle, het warmste plekje van heel Duitsland?
 
Rijst:
Het droge, zonnige klimaat en de bodemmix van kalk, lei, leem en klei doen zeker iets met de wijn, maar vergeet Heiner Sauer zelf niet. Hij werkt modern biologisch. Ecologisch, zegt hij. De ambitieuze wijnmaker hangt het liefst rond in zijn wijngaarden en houdt zijn fruit scherp in de gaten. Druiven met rot, edel of niet, verdwijnen steevast in de kliko. Alleen wat gezond is, brengt hij naar de kelder. Daar laat hij de druiven zelf het werk doen. Dat proef je ... De wijn is ongekunsteld, ongefrutseld, puur, gezond, fris, droog, licht, levendig, opwekkend en zit boordevol fruit. Lekker hoor. Wanneer drink jij hem?
 
Ruit:
Sauer’s Riesling kan eigenlijk altijd. Dus ik drink hem zo zonder iets erbij en zet hem graag naast zomers eten. Salade met rode biet, geitenkaas en groene kruiden of een forel van de Q. Op www.vinoblessse.nl, de site van Sauer’s importeur, staan nog meer recepten van allerlei lekkers dat bij deze Riesling past.
 

  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden