Ruit&Rijst schenkt knalroze Daumasbubbels

 

Mas de Daumas Gassac
Rosé frizant 2008
Vin de Pays de l’Hérault, vin mousseux
 

Ruit:
To blend or not to blend, that is the question. Mag je rosé nou wel of niet maken door witte en rode wijn te mengen? Het houdt de wijngemoederen nogal bezig. In de Europese wijnwet wilde men dit toestaan, maar dat komt er niet een-twee-drie doorheen. Van mij zou het mogen, hoor. Ik heb geen principieel bezwaar tegen mengrosé. Volgens mij gaat het om de vraag of men de intentie heeft een eerlijk product te maken of de boel voor het lapje te houden. Dat geldt voor wit, rosé en rood. En joe, wat denk jij ervan?

Rijst:
Franse flauwekul. Eerlijk werken, lekkere wijnen maken en dan mag je mengen wat je wilt van mij. Blenden is tenslotte een van de grootste geheimen en talenten van de wijnsmid. Mijn favo-wijnen zijn blends. Neem champagne. De Brut Rosé van Billecart-Salmon, zo veel pracht en kracht, met Franse finesse én officieel een mix van witte wijn met een scheutje rood! Hoe zit het met deze Daumas-rosé?

 

Ruit:
Die is gemaakt van 90 procent cabernet sauvignon en 10 procent - witte – petit manseng. Dus ja: een blend. Hij smaakt uitstekend en eigenlijk zoals ik verwachtte. De kwaliteit past bij de goede reputatie van dit wijnhuis. Hij smaakt ook nadrukkelijk naar cabernet. Met vooral veel volle bessen, wat laurier en een licht specerijenaccent. Je proeft ook petit manseng. Die druif geeft deze bijzondere bubbel een zwoele zweem citrusbloesem. Geeft iets extra’s, dat blenden. De herkomst is Languedoc en daaraan dankt hij vast zijn schokkende magentakleur en volheid. Serveer hem flink koel, dat doet hem goed! Zijn afdronk is smakelijk maar kort en dus krijg je hem als apero!

 

Rijst:
Gerookte eendenborst en gedroogde ham erbij? Of wat lichter: crudité, veeeeel lekkerder dan rauwkost, met een frisse dipdressing. En dan een keer bij kersensorbetijs... Laat die knalroze bubbels maar doorkomen!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden