Sake en spijs

Sake is een unieke, traditioneel Japanse alcoholhoudende drank die juist in de westerse wereld in toenemende mate aan populariteit wint. Zeker in ‘de betere restaurants’. Reden voor culinair journalist Cila van der Endt en haar ‘partner in crime’ fotograaf David Lindsey om een 25-tal topkoks in Nederland en Vlaanderen te benaderen om gerechten voor bij (top)sake te creëren, koud zowel als warm en van amuse tot en met kaas of zoet.Het resultaat was ronduit verbluffend; sake blijkt zich wonderwel te voegen bij tal van moderne gerechten en bereidingen, in een aantal notoir moeilijke gevallen (komkommer, ei, artisjok e.d.) zelfs beter dan wijn, zo bleek. Goede kwaliteiten sake worden liefst ook geschonken in een geschikt wijnglas, want juist daarin komen de individuele, karakteristieke aroma’s zoals fruit, bloemen, terroir en/of specerijen pas goed tot hun recht. Ongelooflijk, de hoeveelheid variaties die kan ontstaan uit de ‘simpele’ interactie van rijst en water…!

Al deze en nog vele andere wetenswaardigheden rond sake werden vastgelegd in het boek Topchefs & Sake, waarvan de kern bestaat uit bovengenoemde receptuur, telkens aangevuld met bruikbare adviezen over het hoe en waarom van de gekozen sake door de desbetreffende sommeliers en brouwerijen. Het werd een bijzonder culi-lifestyle boek, authentiek Japans gebonden (let op de dubbelgevouwen pagina’s!) en vanzelfsprekend dito fraai geïllustreerd met tal van gerechtfoto’s, ondersteund door sfeervolle fotografie. Maar ook (vak)techneuten, leergierigen en betweters zullen in dit boek volop aan hun trekken kunnen komen, want daarnaast wordt tevens haarfijn (doch beknopt) veel over het wel en wee c.q. het hoe en waarom van sake uit de doeken gedaan. Voortaan verdient ook deze voormalige ‘godendrank’ uit het Land van de Rijzende Zon een eervolle plaats aan ons Westers Sterrenfirmament.

Een foto-voorproefje uit Topchefs & Sake vind je alvast hier; het boek zelf is à € 29,95 uiteraard rechtstreeks te bestellen in By the Grape Shop. Topchefs & Sake Auteur: Cila van der Endt Fotografie: David Lindsey Bestel Topchefs & Sake direct via By the Grape Shop >>

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden