Sappige witte wijn uit de Beaujolais

Toch verbluffend om te zien wat die Beaujolaisjongens kunnen maken als ze maar willen. Collega Klei is onlangs al uitvoerig ingegaan op de Beaujolais Nouveau. Dapper van collega Klei. En opmerkzaam ook, want het verschijnsel is dit keer stilletjes mijn deur gepasseerd zonder dat ik er ook maar iets van gemerkt heb.

Ik meen dat ik het vorig jaar - of was het het jaar daarvoor? - nog eens geprobeerd heb. Zo van ‘kom op, het is toch van druiven gemaakt, zo erg zal het toch niet wezen’, maar ai, dat viel niet mee. Fanta waar de prik uit is, zoiets. Maar ik zei het, als ze willen, komt er heel iets anders uit de fles. Gewone lekkere Beaujolais met of zonder een cru, u weet wel, die sliert namen van Saint-Amour tot Regnié, kan tergend lekker zijn. Koel geschonken bij onmatige maaltijden en dito vrienden, fantastisch.

Maar het kan nog gekker. Sommige wijnmakers vinden dat ze wit moeten maken. Onzin, goedbeschouwd. Er is al zat wit uit andere streken, correct wit, hosanna-in-den-hogewit, meteen-door-de-gootsteenwit. En chardonnay verbouwen ze op elke straathoek. Toch bleek de Beaujolais Blanc van Les Vignes de la Roche die attente mensen mij bezorgden een aanwinst. Lekker veel van alles, vol, een beetje boterige chardonnay zonder dat hij in eiken gerijpt is, en nog fris ook, happig, sappig. Het is een biologisch-dynamische wijn van Château de Lavernette (import www.egrappe.nl, 8,95 euro), dus met de maanstanden zit het ook geheel en al snor.

Nou nog iets verzinnen waar we hem bij gaan drinken. Kerstmis bijvoorbeeld. En vis. Maar kaas is ook een hele goede. Witte Beaujolais bij je kaasplateau. Smullen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden