Sauvignon Blanc of toch liever Chardonnay?

  • Geplaatst op
  • Door Rosalie ter Braak
  • 1
Sauvignon Blanc of toch liever Chardonnay?

Wat ben jij? Een Chardonnay liefhebber of ga je toch voor de verfrissende Sauvignon Blanc?

Wat ben jij? Een Chardonnay liefhebber of ga je toch voor de verfrissende Sauvignon Blanc? Op het terras is de keuze ook vaak tussen deze twee wijnen, maar welke kies je en waarom? Om de ‘juiste’ keuze te maken, leggen we het verschil tussen de twee populairste witte druivenrassen van de wereld nog een keertje uit.

Sauvignon Blanc, de ultieme verfrissing!

Fris, kruidig en een sterk aroma vol frisse groen geuren, dat is de Sauvignon Blanc! Deze druif vindt zijn oorsprong in de Bordeaux streek. Het maakt een groot verschil of de wijn uit een warm of een koel klimaat komt. Franse Sauvignon Blanc wijnen uit de Loire of Bordeaux zijn vaak elegant met subtiele frisse tonen. De populaire Sauvignon Blanc uit de Nieuw Zeelandse regio Marlborough, is vaak te herkennen aan aroma’s zoals passievrucht en gras die het glas uit stuiven!

Smaak: kruisbessen, citroen, meloen, perzik, grapefruit, passievrucht, vers gemaaid gras

Wijn & Spijs: heerlijk bij geitenkaas, lichte vis gerechten en asperges. Sauvignon Blanc is ook fantastisch lekker bij Thais of Mexicaans, als er maar koriander in zit!

Chardonnay, voor de zwoele zomeravond!

Chardonnay is de wijn voor de zwoele zomeravond, zacht en vol van smaak. De druif vindt haar origine in de Bourgogne streek. Chardonnay is een makkelijke druif en staat dan ook overal ter wereld aangeplant. Bijvoorbeeld in Australië en Zuid-Afrika, hier barst de Chardonnay van het fruit. De klassieke variant komt uit de Bourgogne. Denk aan Chablis en Meursault die dan juist weer aardse en mineralen tonen hebben. Chardonnay wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten, waardoor de wijn extra smaken van vanille, kokos en ceder krijgt.

Smaak: appel, boter, ananas, kalk, sterfruit

Wijn & Spijs: Chardonnay doet het goed bij romige delicate smaken, zoals kip en vis. Ook quiche lorraine of gerechten met een roomsaus doen het goed. Iets decadenter? Ga dan voor oesters met Chablis.

Wat hebben ze gemeen?

Qua frisheid en citrus smaken kunnen deze wijnen toch wel dicht bij elkaar komen. Dit heeft dan vooral te maken met de regio’s waar ze vandaag komen. Een Chablis kan qua frisheid zeker meten aan een Sauvignon Blanc. Een Sauvignon Blanc uit een warm klimaat zoals Zuid-Afrika heeft vaak de tropische smaken zoals ananas die je ook in de Chardonnay terug vindt. Heel soms wordt er ook houtrijping toegepast bij Sauvignon Blanc, bijvoorbeeld in Pessac-Leognan. Hierdoor krijgt de Sauvignon Blanc een rijkere en romigere smaak.

Weet jij het al? Sauvignon of Chardonnay? Als ik jou was zou ik geen hokje kiezen en lekker afwisselen! Graag een keer zelf het verschil proeven? Van het wijnhuis Julius hebben wij zowel een Chardonnay als een Sauvignon Blanc. Bekijk ze hier en proef het verschil!

 

Weingut Julius Sauvignon Blanc

Weingut Julius Chardonnay

 

Reacties

  1. Henricus Kortmann Henricus Kortmann

    Via Uw Vader kom ik in deze rubriek. Zelf ben ik wijn importeur van Franse - en Italiaanse wijnen.
    Het ziet er goed uit.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden