Schloss Gobelsburg Cuvée Bertrand 2006

Schloss Gobelsburg uit het Kamptal in noord-oost Oostenrijk heeft een lange historie. Sinds 1171 wordt hier al wijn gemaakt. Vele eeuwen hebben de paters hier de dienst uitgemaakt en produceerden wijnen van matige kwaliteit voor eigen consumptie. Hier kwam in 1996 verandering toen Michael Moosbrugger aan het roer kwam. In eerste instantie met hulp van grootheid Willy Brundlmayer maar inmiddels volledig op eigen kracht. Het wijndomein behoort nu al jaren tot de aller beste van Oostenrijk en heeft al vele prijzen mogen ontvangen.

Ondanks dat er voornamelijk witte wijn wordt geproduceerd (uiteraard van de GV en een beetje Riesling) heb ik hier een rode voor me staan. De wijn is gemaakt van 60% Pinot Noir, 30% St. Laurent (familie van de Blauburgunder) en 10% Merlot. De druivenstokken van maximaal 30 jaar oud staan op een ondergrond van loss en leem. De gisting gebeurt traditioneel in open gistkuipen en daarna gaat de wijn op eikenhout. Lokaal eikenhout wel te verstaan. Dit duurt 20 maanden.
De wijn heeft een prachtige helderrode kleur. Hij is 15 graden, precies goed! Een bouquet van kersen en kruiden komt mijn kant op. De smaak geeft nog veel meer prijs: zuren, klein bittertje in de afdronk, de kersen komen terug en wat tannine. Er gebeurt van alles in je mond. Heerlijk

Michael Moosbrugger is niet alleen een zeer goede wijnboer, hij is ook nog een aardig mens. Ik heb een aantal jaar terug wat mailcontact met hem onderhouden toen ik aanvullende info vroeg over een GV (type Lamm) die ik gebruikte in een wijn-spijs wedstrijd. Al met al een prima wijnhuis dat wordt vergeleken met de Bourgogne stijl. Ik durf te stellen dat menig Bourgogne boer jaloers zou zijn op zulke wijnen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden