Schrikken van Limburgse pinot noir

Janneke,

Het was eeuwen geleden dat wij mannen nog als onhandige rabauwen met immense knotsen, gehuld in berenvellen, in Nederland stuntelig achter de vrouwen aanholden, teneinde jullie onze grot in te sleuren zodat je een zojuist gevangen wrattenzwijn kon gaan bereiden.

Toen dronk men in Frankrijk en Italië reeds de meest edele wijnen en prikte er hoogstwaarschijnlijk een vorkje haute cuisine bij. En dan kom jij nu aan met de meest pre-historische salade van eendenmagen aan. Maar ik snap het wel, hij is zo gruwelijk verslavend lekker, het is jullie hedendaagse sleurtechniek.

Stevig wit of dunnig rood
Bij de eendenmaagsalade drink ik liefst stevig wit, of dunnig rood met een mooie zuurgraad. Vooral bij die laatste haal je wat peperigheid uit de gesiers. En geeft je voldoende tegenwicht bij de azijn en de walnoten. Pinot noir, schiet bij mij dan meteen in het hoofd. Nu kun je meteen naar Frankrijk of Duitsland grijpen, daar komen de Pinot-goden vandaan. Maar ik blijf in Nederland.

Tuurlijk, Nederland heeft het verkeerde klimaat, het ongeschikte terroir, en ontbeert vooral de juiste kennis om blauwe druiven te kweken. Totdat ik onlangs bij Restaurant De Nederlanden in Vreeland op een flesje pinot noir van Domaine Thorn stuitte. Thorn, naar het gelijknamige ‘witte dorpje’ in Limburg, dat ongeveer pre-historie ademt.

Fijn glaasje
Ik schrok me rot. Geen extreme zuren, zware tannines, maar een heel fijn glaasje van rode pinot noir druiven die veel sap gaven. Een mooi pepertje en zelfs wat roomzachte kersentonen. De druiven komen van vijf jaar oude stokken, wat tamelijk jong is. Daarna worden ze geperst, vergist en gooien ze ze op nieuwe Franse eikenhouten vaten. En dat geeft dat romige.

Thorn produceert nu nog maar 900 flessen per jaar, vrij exclusief zou ik zeggen, maar hij wil de komende tijd naar zo’n 1500 gaan. En dan wordt het ineens wat bereikbaarder. Kijk, en zo zorgen wij er dan weer voor dat jullie die grot nooit meer willen verlaten.

De pinot noir van Thorn wordt verkocht bij www.limburgsewijn.com en bij Chateau Gilbert. 
Hij kost zo’n € 24,95 per fles.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden