Sherry top 5

Waar fino en manzanilla lichtzinnig, fleurig, fladderend zijn, is de oloroso meer een sherry met ballen. Een duiveltje dat af en toe driftig op je tong kan stampen.

 

Zonder flor
In fino vinden we amandelen die omringd worden door een hoop ziltigheid. Schuld aan deze typische fino-smaak is de flor, een laagje gistcellen dat tijdens de rijping ontstaat. De laag die op de wijn drijft, heeft wat van kleine bloemetjes.
Bij het maken van oloroso wordt deze flor voordat hij kan ontstaan de pas afgesneden doordat er een flinke plons alcohol bij de basiswijn wordt toegevoegd. Nu heeft zuurstof de kans de wijn kietelen, waardoor er wat donkerder smaken ontstaan. Mahonie, hebben ze het vaak over in boekjes. Ik moet zeggen dat ik me daar wel iets bij voor kan stellen, maar het niet met zekerheid kan bevestigen omdat ik nog nooit een hap van deze houtsoort heb durven nemen. Mocht ik de kans krijgen, dan zou ik het zaagsel hiervan prefereren.

 

Oloroso in de zomer
Oloroso is iets minder een zomerwijn dan de fino of manzanilla, maar gelukkig zijn in Nederland niet alle zomerse dagen mooi dus is het een prima reden om met regen de oloroso te proberen. Het ultieme feestmaal in huize Wesselink is ossenhaas. En er is niets lekkerders om daar wat ingekookte PX sherry overheen te gooien als sausje en een oloroso’tje ernaast te zetten. En daarna als toetje een mooie amontillado, die je op de bank zorgvuldig weg kan slurpen. En trouwens, onder het koken past het heel goed om te smaakpupillen al wat de prikkelen met een glaasje manzanilla.

 

Mijn oloroso top 5:

 • 1. Fernando de Castilla
  Bij een klein slokje zit je hele mond meteen vol. Toffee, tabak en chocolade. Een sherry om te nippen.
 • 2. Don José
  Hazelnoten die net rijp zijn, waardoor er iets bitters in zit die je door de rokerigheid heen proeft. Spannend.
 • 3. Line 1730
  Geurt heel fris, zit zelfs iets van mint in. En een beetje spiritus, niet storend hoor! En verder een heerlijk schaaltje nootjes met hazelnoot en walnoot.
 • 4. Osborne 10 RF Oloroso Medium
  Whisky drinkers zullen deze sherry goed te versmaden vinden. Heeft de zelfde rokerigheid en verder heel veel roggebrood.
 • 5. Domecq Rio Viejo
  Een hele droge oloroso die bijna wrang aanvoelt. Smaakt naar hele zure mandarijnen en heeft ook weer tinten die doen denken aan whisky.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden