Sherry uit de bergen

Je mag het officieel geen sherry (Vino de Jerez) of fino of manzanilla noemen, want de wijngaarden van Gómez Nevado liggen niet vlakbij de Atlantische kust in de Jerez-regio, maar een paar honderd kilometer naar het noorden, bij de Sierra Morena. Het heet geen sherry, dus de wijn is voor wijnliefhebbers niet makkelijk te herkennen. En daarom moet Gómez Nevado de markt benaderen op zijn eigen, persoonlijke manier: door een eigen karakter en opvallende kwaliteit, ieder jaar weer.

 

Als ik hun Pálido Sierra Morena Dry proef – vergelijkbaar met een fino uit Jerez of een manzanilla uit Sanlúcar – ben ik oprecht verrast door de verfrissende zuren en het zilte, citrus-achtige, pepermunt-frisse karakter van de wijn. Ik denk echt dat dit de beste fino of manzanilla is die ik de afgelopen jaren heb geproefd!
De Dorado Sierra Morena is ook droog, maar dan zeven jaar gerijpt in Amerikaans eiken. De wijn toont een ongelofelijke complexiteit met hazelnoten, amandelen en witte bloesem, smaken die feestelijk door je mond dansen.
Dezelfde diepte in de wijn vind ik in de Abocado Sierra Morena, een zoete wijn met prachtige zuren. De wijn is nog complexer dan de Dorado, met smaken en geuren van honing en zoete vijgen.

 

Wat een verrassing! Om de beste sherry te vinden, moet je naar het noorden reizen, de Sierra Morena in.

 

Vertaling: Sabina Posthumus
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden