Soave, Italiaans voor wit

Betrouwbare statistieken en Italië gaan niet goed samen. Sterker nog, de kans is groter om een glas Prosecco met de Paus te drinken dan accurate informatie van de autoriteiten te ontvangen over wat er precies aangeplant staat. Daardoor is elke uitspraak over Italiaanse wijnbouw giswerk. Zelfs over welke kleur dominant is. Volgens mijn cijfers maakt Italië meer witte wijn dan rode.

 

Friuli: Sauvignon Blanc
Ook al staat Friuli al sinds de jaren zestig bekend vanwege zijn mooie Sauvignon Blancs, was het dat tot voor kort eigenlijk wel. Zelfs in Italië bekeken veel mensen witte wijn als iets wat je drinkt terwijl je de rode wijn aan het decanteren bent.

 

Suavia Soave van Anfors
Nou wil ik niet overdrijven, maar Italiaanse witte wijnen zijn het afgelopen decennium enorm vooruit gegaan. En de beste ervan zijn gemaakt van inheemse druivenrassen. Zoals Fiano, Greco, Arneis, Cortese, Verdicchio, Grillo en niet te vergeten Garganega die aan de basis van de moderne Soave staat. Zoals de Soave Classico Superiore van Suavia. Een voortreffelijke wijn met impressies van perzik en pruimen, lekker mollig maar toch voorzien van frisse zuren, en daardoor heel sappig tot laat in de finale.

De Italianen mogen dan vaag zijn over wat er staat aangeplant, maar wie zal het een zorg zijn als de wijnen zo goed smaken als Soave van Anfors?
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden