Soave: vermogen voor een uitzondering

Er zijn zuipschuiten die zeggen dat Wijn Rood Is En Uit Frankrijk komt. Er zijn ook mensen die zeggen dat dat onzin is. Want rood, dat lukt elders nog wel, maar wat dachten de zuipschuiten van wit? Een enkele patserschardonnay, dat wil nog wel, maar verder is Witte Wijn Frans! Wie de eerste de beste soave proeft geeft mensen groot gelijk. De meeste soave smaakt naar niks. En de uitzonderingen kosten zo’n godsvermogen dat je beter een rode Ferrari kunt kopen.
 
Lekker wit
Niettemin, ook van de minste druif kan een goede wijnboer lekkere wijn maken. Beginnend met een goede wijngaard en een scherp snoeimes, want 'van strenggesnoeide wijngaarden op de beste gronden van Soave Classico (de appellation, in Veneto, Noordoost-Italië) krijg je soave (de wijn) met de kenmerkende citrus- en amandelgeur'.
Druif is garganega. Er mag tot dertig procent chardonnay, pinot blanc of trebbiano di soave bij. Vroeger was die dertig procent vaak trebbiano, voor de zuren, tegenwoordig steeds vaker chardonnay voor wat sjeu en sjiek. Druiftechnisch is garganega, of beter gezegd die hele familie garganega’s - di gambellera, biforcuta, bipartita, comune, a foglia frastagliata, grossa, piramidale - zo ingewikkeld dat we het voor deze keer maar overslaan. Qua wijn kun je hoe dan ook beter iets anders drinken.

  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden