Spaanse Riesling? Ja, het kan!

www.jancisrobinson.com

Dit had ik nou nooit gedacht: dat ik ooit overstag zou gaan voor een Spaanse Riesling. Maar Castell d’Encus, Ekam 2008, Costers del Segre (Riesling met een beetje Albariño) kreeg het voor elkaar.

 

Vaten uit rotsen gehakt
Het verhaal van deze wijn begint in 2001. Toen ging Raül Bobet, lange tijd technisch directeur bij Torres, op zoek naar wijngaarden op een plek die koel genoeg was om hem door een periode van stijgende temperaturen te helpen. Castell d’Encus ligt in het uiterste noordoosten van Spanje, op 800 tot 1000 meter hoogte aan de voet van de Pyreneeën. Hier verbouwden monniken tussen de twaalfde en de achttiende eeuw ook al druiven. Ze hakten vergistingsvaten uit de rotsen: vaten die nog steeds bruikbaar zijn!

 

Rijping bij lage temperatuur
Bobet beplantte 23 hectare met verschillende druivenrassen, zoals riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot noir en syrah. De rieslingstokken staan aangeplant op de koelste stukken van de wijngaarden. De druiven – waarvan een deel in 2008 werd aangetast door edele rot – zijn met de hand geplukt. De wijn rijpte bij lage temperaturen in grote vaten van 25 hl.

 

Wijn met power
Ik proefde deze Ekam Riesling naast een droge Duitse Riesling 2008 van een goed huis, en vond dat de Spanjaard meer intensiteit had. Het fruit deed me aan grapefruit denken (hoewel de wijn helemaal niet bitter is), met een diep minerale smaak. Je kunt ’m best drinken zonder iets te eten erbij, maar ik had het gevoel dat de wijn vroeg om iets dat lekker bruingebakken en romig was. Kip? Ik had nog wat wijn in mijn glas toen onze Cumberland sausage (gepeperde varkensworst) met gebakken appel op tafel kwam. Dus dronk ik de Ekam bij dit stevige gerecht. En weet je wat? Ik leef nog...

 

Castell d’Encus, Ekam 2008, Costers del Segre kun je voor € 22,79 per fles (minimale afname 6 flessen) kopen bij spanjewijn.nl.

Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden