Spaanse zomerwijn: Rueda

Ik wist het wel, ik wist het wel! Reizend door Spanje was het me al opgevallen: Rueda is het helemaal. Nooit meer wanhopen over lokaal wit, geel, geoxideerd, muf, slap of anderszins smerig, je vraagt gewoon om een Rueda. En verdraaid, in zelfs de meest obscure bar trekt men een fles uit een koelkast, pakt - vaak - een beter glas en schenkt je iets heerlijks.

 

Maar ja, dat was een vakantie-ervaring. Die ik, eenmaal terug, wantrouwde, ‘ken uzelf’ en dat soort aanmoedigingen indachtig. Vandaar dat ik een kloeke batterij hier ten lande beschikbare Rueda’s op een rij zette. Veertien stuks, señoras y señores! En warempel, dat was veertien keer raak! Natuurlijk waren er verschillen. Maar eigenlijk waren dat verschilletjes. Sommige waren nóg geuriger dan andere, en soms was er wat meer kern of een uiterst welkom minibittertje. Maar staar je niet blind op mijn rijtje favorieten onderaan; alle Rueda’s waren het drinken meer dan waard.

 

Rueda is een streek in het noordwesten van de Spaanse hoogvlakte, ergens west van Valladolid. Ze maken er sinds een jaar of tien, vijftien, grofweg sinds de investeringen in moderne apparatuur om de most tijdens het vergisten te koelen, pico bello witte wijn. Die steeds beter wordt. Ze mikken daarbij niet op gewichtig, niet op kauwbaar of indrukwekkend, maar op fris, sappig, zomers. Drie druivenrassen doen mee. De verdejo is die van henzelf, briezerig fris en vrolijk bloemig. Hij doet denken aan de springerigheid van sauvignon blanc van de Loire. Het gekke is dat ze die druif in Rueda ook gebruiken - dan zetten ze het op het etiket - maar dat die dan opeens minder giechelig is dan de verdejo. Ten slotte is er de viura, de druif van de witte Rioja, die wat bite geeft.

 

 • licht en zeer geurig
  Mocén Verdejo, Heisterkamp, € 7,37
  Mocén Verdejo-Viura, Heisterkamp, € 7,37
  Castelo, Les Généreux, € 6,45
  Puerta Adalia Verdejo, wijnhandels circa € 7,85
 • net iets meer stevigheid
  Puerta Adalia Verdejo-Viura, wijnhandels € 6,95
  Sotoverde Verdejo, Hans Moolenaar, €6,95
  Esperanza, Gouden Ton, € 6,95

   
 • Ook geproefd en aan te bevelen:
  Sotoverde Sauvignon Blanc, Hans Moolenaar, € 6,95
  Viña Doña Raquel Verdejo, Colaris, € 7,50
  Viña Doña Raquel Sauvignon Blanc, Colaris, € 7,50
  Castilla la Vieja, Deen Supermarkten € 4,79
  Vaya Pasada, Plus Supermarkten, € 4,79
  Wine from Spain, Hema, € 5,50
  Vega los Zarzales, Jumbo, € 4,75
   

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden