Spannende champagne

Een klein, gedrongen mannetje, gekleed in een t-shirt en bermuda en met een lichtgekleurde hoed op zijn hoofd, loopt zuigend op een rode lolly door het centrum van Epernay. De zon schijnt, het is warm, en de man lijkt nog het meest op een niet al te slimme toerist die alle tijd van de wereld heeft.

 

Ga nooit af op je eerste indrukken. Want deze bescheiden man – Benoît Tarlant – is verantwoordelijk voor de wijngaard van het familiebedrijf Tarlant in Oeuilly (Vallée de la Marne); een bedrijf dat schitterende en bijzondere champagnes maakt. Tarlant houdt er een eigen manier van werken op na. Hij verbouwt zijn druiven zoveel mogelijk biologisch en gebruikt daarbij ook technieken uit de bio-dynamie, zoals kruidenpreparaten waarmee de grond bemest wordt. Benoît laat kistjes vol gedroogde planten en kruiden zien en in de achterbak van een op het erf geparkeerde auto zie ik grote bossen kamille liggen, met wortel en al. Tarlant probeert van alles uit, en als het werkt, gaat hij ermee verder.

 

Een van de grote voordelen van biologische en biologisch-dynamische druiventeelt is dat de grond veel meer leven bevat (zoals wormen, insecten, micro-organismen en mineralen) dan die van een wijngaard waarin veel gespoten wordt. De wortels van biologisch dan wel bio-dynamisch verbouwde druivenstokken zijn dan ook veel fijner vertakt dan ‘gewone’ wijnstokwortels, waardoor ze meer stoffen op kunnen nemen. En als ik het even simpel mag zeggen: hoe meer leven er in de bodem zit, hoe meer leven er in de wijn zit. ‘Het komt vooral aan op de bodem’, zegt Benoît dan ook. Als je vervolgens de druiven heel zorgvuldig perst, zodat alleen het beste deel van de druiven in de most terechtkomt, is het verder niet moeilijk, vindt hij. Hij laat de wijnen zoveel mogelijk hun eigen gang gaan. En dan komt het ‘vanzelf’ goed. Benoît is niet bang om te wachten.

 

We proeven zeven van de wijnen uit het assortiment. Ze zijn zuiver en fris, perfect in balans en stuk voor stuk spannend en levendig. In alle zeven valt op hoe heerlijk zacht en fijn de bubbeltjes zijn. Indrukwekkende, vitale wijnen die het gelijk van Benoît Tarlant moeiteloos bewijzen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden