Spannende wijnen uit Zuid-Afrika

www.jancisrobinson.com

Voor spannende wijnen moet je op het moment in Zuid-Afrika zijn. Daar is een nieuwe generatie wijnmakers aan het werk. Vaak (maar niet altijd) mensen die eerst wijn maakten voor gevestigde bedrijven en nu voor zichzelf zijn begonnen.

 

Volwassen wijnstokken
Neem bijvoorbeeld de langharige Adi Badenhorst. Hij is al langere tijd een kleurrijk karakter binnen de wereld van de Kaapwijn. Vorig jaar startte hij samen met neef Henri het bedijf A.A. Badenhorst Family Wines. Ze namen een stokoud wijnbedrijf over in het gebied Paardeberg, dat helemaal in de lift zit. Het bedrijf werd in de jaren dertig voor het laatst gebruikt. En dus stonden er nog cementen tanks, die toevallig weer helemaal in zijn, en was er een aanzienlijke vleermuiskolonie. Er hoorde 35 hectare wijngaard bij met volwassen wijnstokken, die wijnen van grote kwaliteit en complexiteit leveren.

 

Verfrissende Chenin
De wijn met de beste prijs-kwaliteitverhouding is de Secateurs Chenin Blanc 2009. Hij zit bomvol smaak van honing en bloemen en laat nergens gaten vallen. Ondanks 14 procent alcohol is hij zo droog en verfrissend, dat je deze wijn in dezelfde omstandigheden kunt serveren als een witte Bourgogne.

 

Verbluffend mooie rode wijn
Wat hun rode wijnen betreft, de A.A. Badenhorst Red 2006 – een blend van shiraz, mourvèdre en cinsault – is verbluffend mooi. Ik gaf ’m 18 punten (van de 20) en schreef deze proefnotitie:
'Serieus goed Zuid-Afrikaans rood; ik bleef proeven. Wat een zelfvertrouwen en complexiteit. Met aandacht gemaakte wijn die nog steeds stevig is maar ZO geraffineerd. Heldere en heerlijke structuur. Laagjes. Leer, stroop, geen zoetheid, enige mineraliteit. Nog niet helemaal klaar, maar een gespannen veer.'

 

Wijngenieën
En dan te bedenken dat Badenhorst maar een van de nieuwe Zuid-Afrikaanse wijngenieën is. Er zijn er veel meer!

Beide wijnen zijn te koop bij Handford Wines in Londen; online via www.handford.net (€ 10,07 per fles voor de Chenin Blanc; € 25,70 per fles voor de Red).

Vertaling en bewerking: Anda Schippers
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden