Stoere mannenwijn

Ik lijk op mijn vader. Dat heeft z’n voordelen – hij was naar eigen zeggen de braafste man op aarde, en verdiende gemoedelijk de kost met het tiepen van stukkies over niks – maar voordelen hebben, u weet wie het zei, ook hun tegens. Zo kan ook ik niet koken. Ik ben namelijk te netjes. Te veel kookgerei dat vuil wordt, en ik schrap het recept. Ik kan net als mijn vader een ordentelijke bal des gehakts bereiden, en ook verder een bord warm eten op tafel zetten. Mijn moeder daarentegen kon koken. De keuken zag eruit alsof 2012 net had plaatsgevonden, maar lekker!

Culinair journaliste Lotje Deelman schreef een kookboek voor haar vader, Tough Cookie. Lekker overzichtelijke recepten, plus foto’s van echte mannen die stoere dingen kunnen zoals misdadigers lens slaan en autorijden. Een fijn kookboek. Een echte man zijn is moeilijk, zo zonder rijbewijs en met bloemetjeshemden, maar met de recepten kan ik uit de voeten. Lekker, en weinig afwas.

Maar, de hamvraag, wat drinken we erbij? Want eten is net als de natuur: plezant, maar je moet er wel een glaasje bij kunnen heffen. Een glas van iets gezelligs stoers, in dit geval. Mannenwijn. Mannenwijn heeft ballen. Ik kan niet klussen en snap niks van voetbal, maar dit weet ik wel. Echte mannenwijn is stoer, heeft panache, charme, heeft ook z’n sympathieke vrouwelijke kantjes al is de metroman al weer passé en je kunt er interessante dingen over vertellen, want een echte man weet wat van wijn. En vertelt dus terwijl hij de purperrode Azul y Garanza in de glazen plonst dat deze biologische wijn gemaakt wordt door een oenoloog en een oenologe, dat ze ’m maken van tachtig procent tempranillo en verder cabernet sauvignon en ’m een maandje hout geven en zet ondertussen achteloos het ene na het andere heerlijke gerecht op tafel dat net zo onbetaalbaar smaakt als die Azul vol donker fruit met een vleugje cacao, die zo lekker mollig is maar ook fijne frisse zuren heeft en iedereen heel erg blij maakt.

Abril de Azul y Garanza, navarra 2009 € 7,75
www.ekoplaza.nl 0413-256700

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden