Tientjeswijn

Zo aan het begin van het jaar is het de gewoonte bij een deel van mijn proefgroepen om een zogenaamde 'tientjesavond' te houden. In het gulden-tijdperk bracht dat trouvailles met zich mee als de eigen merk port die het blind won van de veel duurdere piraat (een echte Parker-punten- pakker). Daarom ben ik ook altijd op zoek naar flessen in de uitverkoop die niet duurder mogen zijn dan inmiddels 10 euro. Deze wijnen breng ik dan in als een ondeugendheidje.

Fles met geschiedenis
Het afgelopen jaar trof ik bij Eduard Mol te Bussum in de restanten een fles aan die vermoedelijk al een hele geschiedenis achter de rug had. Stoffig, maar met een capsule die aan de bovenkant verwijderd was. Alsof de vorige eigenaar na het losmaken van de capsule besloten had om de fles alsnog terug te leggen. Deze wijn uit 1978 was nog nagenoeg volledig gevuld tot onder de kurk. Navraag over de herkomst leverde op dat de fles afkomstig was uit een restpartij van een restaurant, maar voor 10 euro mocht ik hem hebben.

Fantastische fles
En zo gebeurde het dat ik tijdens de proefavond maar meteen de verwachtingen temperde door te vertellen over de herkomst, en over de betaalde prijs. De fles ging open en tot onze verbazing kwam het fruit ons tegemoet. Het was inderdaad een al meer gerijpte wijn, met mooie zuren en nog behoorlijk wat fruit. Eigenlijk gewoon een fantastische wijn en aan het einde van de bijeenkomst eindigde deze fles dan ook op de tweede plek.
De discussie die volgde leidde ertoe dat contact gezocht werd met het château. Tot mijn grote vreugde kwam er een reactie en werd gevraagd om foto’s te sturen van de betreffende fles, capsule en kurk. Dat laatste was relevant, omdat ik ook beschikte over een fles en kurk uit 1985.

Andere kurk
Na enige tijd kwam het verlossende woord. Juist dat jaar had men gebruik gemaakt van een ander soort kurk en men bevestigde dat we zeer vermoedelijk te maken hadden gehad met een echte fles uit een goed jaar. Vermoedelijk vind ik niet snel nog eens zo’n tientjes-wijn, laat staan dat ik hem ook zonder schroom zal drinken. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden